Publisert: 16.09.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Øremerket ny blogg

Alle husdyrbønder i Norge kjenner id-merkene fra Os i Østerdalen. Nå merker nord-østerdølen seg også ut med en ny blogg.


Øremerket ny blogg

Alle husdyrbønder i Norge kjenner id-merkene fra Os i Østerdalen. Nå merker nord-østerdølen seg også ut med en ny blogg.

– Håpet er å gi folk litt mer innblikk i hva som opptar oss. Vi synes også at dette er en fin arena å framsnakke husdyreierne på. Bloggen (www.osidbloggen.no) er ikke ment som en salgskanal for oss, men en måte å vise et bredere spekter av det vi driver med og er opptatt av, sier Marie Bakås i Os ID til Svin.

Bacon, bank og båt

En av bøndene som presenteres på bloggen er bankmannen Bjørn Sandnes, som trappet ned bankjobben og slo seg på bacon og båtfiske på familiestedet Engesvollen ved Aursunden, nærmere bestemt Glåmos i Røros kommune. Her har han durocer gående ute om sommeren, og her fisker han sik i Aursunden. – Jeg ville gjerne vekke slektsgården til live igjen, og jeg ville gjerne bidra til å utnytte de store ressursene som ligger i fisk og bacon, eller «Engesvollen Sik & Bacon» som naboene ynder å kalle det, sier Sandnes på bloggen. Flokken som har snøftet seg rundt på jordene i sommer har telt 145 dyr, og alle er naturligvis behørig merket med id-merker fra Os. Svinekjøttet selges hovedsakelig til privatpersoner, men også til noen lokale matutsalg og markeder. Vilteksperten på Binde foredler noe av kjøttet til bacon, pølser, koteletter og ribbe. – Vi er jo i oppstartsfasen, og det er viktig å få synliggjort oss og få tilbakemeldinger på produktene våre. Så langt ser det ut til at markedet vil ha kjøttet fra Aursundgrisen, sier Sandnes.

Kveldstur

Hver kveld før han legger seg går han er tur med grisene. Når han kommer ut møter gjerne 50-60 av dem opp for å ta en kveldsprat med Bjørn, og rusle litt rundt på vollen. Da hender det at bilene nede på veien stopper opp og lurer på hva som skjer. Firmaet Rørosfisk eier Sandnes sammen med to andre aursundinger, og alle tre driver fisket sjøl. De har bygd et fiskemottak på gården, og herfra kjøres siken ut til kundene. De første fem åra er målet å ta opp 25 000 tonn sik i året. Mesteparten går til dyrefôr, men den selges også som matfisk.