Publisert: 15.12.2022 Oppdatert: 10.01.2023

Stikkord:

Optimisme og investeringsvilje på Elmia, men ikke hos alle

Elmia er Sveriges største landbrusmesse. I år med over 20 000 besøkende. Energi, strømsparing, klima og bærekraft hadde stort fokus.


Svin nr. 9 – 2022. Bildet: Over 300 kyr og sau ble vist fram i ulike kåringer på Elmia. Dyrene er samlet i en egen hall og bidrar sterkt til stemningen på messa.

 

Elmia Lantbruk i Jönköping ble en suksess med over 20 000 besøkende fordelt på tre dager i oktober. Elmia arrangeres normalt hvert andre år, men på grunn av korona-pandemien er det nå fire år siden forrige messe. 

Mange satte tydelig pris på å være tilbake. Et vellykket grep på Elmia var muligheten til å delta på ulike temavandringer. Vandringene varte en drøy time og var innom fire-fem ulike utstillere. Årets tema var: Klimasmart landbruk, framtidens elforsyning med vekt på solceller, batterilager og ladning, bærekraftig melk og storfekjøttproduksjon samt hvordan håndtere et tørrere klima. Sørøst Sverige har hatt noen utfordringer. 

Utstillere og deltagere på Elmia fortalte også om tydelig optimisme og investeringsvilje. Det vil si dette gjelder innen melk, korn og planteproduksjon. Høye priser på korn og melk gjør at 2022 blir et veldig bra år for denne type gårder. Men enkelte områder har slitt med lave grovfôravlinger.

Kjøttproduksjonen sliter
Samtidig sliter de som har kjøttproduksjon. Rekordpriser på korn og proteinvekster slår rett inn på bunnlinja til de som har gris og fjørfe.
Også prisen på kjøtt øker, men ikke på langt nær i samme takt som kostnadene. 

Og mens byggefirmaene får stadig nye prosjekter på korntørker og fjøs til ku er det veldig kontrast til det som skjer med gris og fjørfe. I 2022 er det for eksempel kun bygd et par nye grisehus i hele Sverige. Svinebøndene på messe hadde dermed et noe annet fokus enn kornprodusenter. De ser etter investeringer som kan redusere kostnader. 

Med rekordpris på strøm har investering i solceller, biogass og bioenergi stort fokus. Det samme har ulike former for strømsparing. Skov viste for eksempel nye energieffektive veggmonterte ventilasjonsvifter og Sveaverken hadde en ny type varmelamper.

 

SMART SMÅGRISLAMPE:

Sveaverken viste en ny type intelligent varmelampe til smågris. Det vil si effekten i varmelampene reduseres automatisk ut fra en formel for smågrisens alder/tilvekst. Alternativt kan effekten på lampene styres via en app på mobiltelefonen. Bruk av denne typer lamper kan gi opp til 46 % mindre energiforbruk i smågrishjørnet. Lampene er lagd i holdbare aluminiumskjermer og har pærer med tykt glass og lang livslengde. Lampene kommer snart i salg, men pris var ikke bestemt på Elmia. 

 

GRISEVEKT:

På Elmia ble også vist en ny type vekt til gris. Det er en gjennomgangsvekt og den finnes i to varianter. En for smågris og en for slaktegris. Vekta kan for eksempel plasseres mellom to binger eller i en gang en kan åpne opp til. Regelmessig veiing av gris er viktig for å følge utvikling og eventuelt kunne sette inn tiltak i smågris- eller slaktegrisproduksjon. I Norge ble vekta også vist på Gris i ’22 og forhandles av Felleskjøpet. Prisen er drøyt 50.000 kroner for den store varianten.

 

MOBILT SOLCELLEANLEGG:

Det danske firma ATE Energy viste en containerløsning med mobile solcelleanlegg. Løsningen kan for eksempel brukes til bygg og anlegg, til sommerfjøs eller til mer permanent bruk. Solcellene trekkes som et trekkspill ut av containeren med en traktor. Samtidig advares det i Sverige mot dårlige solcelle­installasjoner og useriøse firma. I nabolandet skjer det ofte ulykker og feil med solcelleanlegg og de tåler ikke alltid snølast og tordenvær.

 

KALK I GJØDSEL:

Å tilføre kalk sammen med husdyrgjødselspredning kan spare kostnader og gi fordeler for jord og avling. Magnum 12 er en mikrokalk som har kalkpartikler 50 ganger mindre enn vanlig kalk. Disse binder seg til godt til husdyrgjødsel og bunnfaller ikke i møkkakummen. En kan tilføre opp til 40 kg slik kalk per tonn husdyrgjødsel. Normalt tilføres mindre enn dette. Magnum 12 selges i Sverige både i 600 kg storsekk og i bulk. 

 

TORV GIR FORDELER:

MCP Avvennings og JärnTorv fra Raatech fikk innovasjonspris på Elmia med deres nye varmebehandla torv. Å gi jern sammen med torv eller avvenningstorv gir flere fordeler. Det stimulerer fôropptak til smågrisen, gir mindre ammoniakk i fjøset og gir mindre nitrogenutslipp ved gjødselspredning. MCP torv selges både i 50 liter sekk og i storsekk.

 

GNAGERE:

I takt med et mildere klima blir det problemer med mus og rotter. Gårdsbruk med husdyr er spesielt utsatt. Visste du at et rottepar som får formere seg fritt under gunstige forhold kan bli opp til 800 i løpet av et år? Og visste du at rotter kan gjøre hopp opp til 1,5 meter samtidig som de er gode klatrere. Nomor er et ledende firma i Sverige innen skadedyrbekjempelse. De anbefaler et samspill av bygningstekniske tiltak, feller og gift mot rotter.