Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Økologisk gris i framgang

Det er grunn til optimisme for økologisk gris i Europa. Det mener i hvert fall direktør Jürgen Hansen i Frilands internasjonale avdeling i Kiel.


Økologisk gris i framgang

Det er grunn til optimisme for økologisk gris i Europa. Det mener i hvert fall direktør Jürgen Hansen i Frilands internasjonale avdeling i Kiel.

Danish Crown opplever i øyeblikket stigende etterspørsel av økologisk gris, går det fram av selskapets hjemmeside. Mens salget av økologisk gris gikk ned i siste kvartal av 2008, er det i øyeblikket stigende etterspørsel. Siden nyttår har salget steget med nesten 150 prosent, og i Frankrike selger Friland stadig flere skinker. Framgangen har gjort det mulig å heve tillegget på økologisk gris med 25 øre per kilo, og Jürgen Hansen tror at etterspørselen vil stige ytterligere.

– Vi kan se at våre solide og stabile kunder sitter sterkt i markedet, og at de igjen har begynt å bestille større mengder. Prisene er fortsatt lavere enn på sitt beste, men jeg tror at det etter hvert vil rette seg opp fordi etterspørselen er der, og den stiger, sier Hansen.

Bedøvelse ved kastrering fra 2010

Om snaut 11 måneder kan det være over for dagens kastrering av hanngriser uten bedøvelse i Danmark.

Justisministeren jobber med et lovforslag om dette med virkning fra 1. januar 2010. Da kan det komme krav om bedøvelse ved kastrering. Men det finnes en rekke alternativer til kastrering av små hanngriser, mener Landbrugsavisen. Fôringsmessige tiltak, frasortering på slakteriet, bedøvelse og kjønnssortering av sæd som kommer snart er noen alternativer.

I tillegg skal det nå være like før EU godkjenner en vaksine som får hanngrisenes testikler til å svinne inn. Medisinfirmaet Pfizer, som produserer vaksinen, regner med at den kan være tilgjengelig for alle svineprodusenter i EU innen utgangen av dette året.

 

Vil finne årsaken til dyretragedier

Hvorfor opplever vi fra tid til annen vanskjøtsel av dyr i norsk landbruk? Hva kan gjøres for å forbygge at slike dyretragedier skjer?

Dette er problemstillinger som Norsk senter for bygdeforskning skal se nærmere på i et forprosjekt. Hovedmålet er å gi en samfunnsvitenskapelig basert redegjørelse for hva som leder til dyretragedier i land- bruket. Prosjektet er finansiert av forskningsmidler over jordbruksavtalen og fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter. I dyrevelferdsmeldingen ble det etablert en etisk plattform hvor målet er at Norge skal være blant de fremste land i verden når det gjelder dyrevelferd.