Publisert: 18.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Oh jul med din glede …

Julens mat og måltider er stort sett like fra år til år. Ribbe og pinnekjøtt er klare vinnere og førstevalg på den store dagen, julaften, og noen spiser til og med lutefisk…


Oh jul med din glede ...

Julens mat og måltider er stort sett like fra år til år. Ribbe og pinnekjøtt er klare vinnere og førstevalg på den store dagen, julaften, og noen spiser til og med lutefisk…

 

For mange er juleopplevelsene nettopp knyttet til mat. Og selv om de aller fleste tenker tradisjonelt på juleaften, er det ikke farlig å prøve noen nye varianter av julemat i førjulstida.

 

Lettvint og spennende førjulsmat

Førjulstida krever sin mann og kvinne, og lettvinte middagsløsninger behøver ikke være kjedelige for det. Hva sier dere til en enkel pannerett; fritatta? Fritatta er en type spansk bondeomelett.

 

Julefritatta

4 porsjoner

600 gram juleskinke 8 kokte poteter 2 ss margarin til steking 125 gram frossen spinat 8 egg 1 boks crème fraîche ½ ts salt ¼ ts pepper 2 dl revet ost

 

Slik gjør du:

1. Skjær juleskinke i strimler og kokte poteter i skiver.

2. Stek det i en stekepanne til de er gylne og tilsett hakket spinat.

3. Rør sammen egg, crème fraîche, salt og pepper og hell det over. Topp det hel med ost. Legg på lokk og la det steke i ca. 10 minutter til det stivner. Serveres med godt brød.

 

Den perfekte juleribba

Det er ikke mange norske hjem uten ribbe i løpet av jula, og det store samtaleemnet er om svoren er like sprø som i fjor. Under finner du noen lure knep for å få den beste ribba.

• 2 kg tynnribbe eller familieribbe • 3 ts salt • 2 ts pepper • ca. 2 dl vann

 

Slik gjør du:

1. Skjær ruter gjennom svoren og litt ned i fettet. Gni ribben med salt og pepper 1–3 dager før steking. Beregn 2–3 ts salt og ½ ts pepper til 2 kilo ribbe. Legg ribben i langpannen med svoren opp. Stikk en asjett under, slik at midten av ribben ligger høyest.

2. Hell over 2 dl vann og dekk langpannen med folie.

3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpannen midt i ovnen og la ribben dampe i ca. 45 minutter.

4. Fjern folien men la asjetten ligge. Skru ovnen ned til 200 °C og sett pannen midt i ovnen. La ribben steke videre, tynnribbe i ca. 1 time, midtribbe ca. 2 timer.

5. Svoren blir ofte sprø av seg selv. Hvis ikke kan du mot slutten av steketiden sette pannen høyere i ovnen og øke temperaturen til 250 °C eller sette på grillelementet. Følg med så du ikke brenner svoren! Hvis bare deler av ribben har fått sprø svor, kan de dekkes med folie slik at de ikke blir brent.

6. La ribben hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften «setter seg» og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribben de siste 20 minuttene.