Publisert: 11.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

…og jeg valgte Danmark

– Hvis en ikke greier å tjene penger som svineprodusent i Danmark, så greier en det heller ikke i utlandet. Slik tenker nå jeg, sier Esper Goul Jensen, som satser for fullt. I Danmark.


…og jeg valgte Danmark

– Hvis en ikke greier å tjene penger som svineprodusent i Danmark, så greier en det heller ikke i utlandet. Slik tenker nå jeg, sier Esper Goul Jensen, som satser for fullt. I Danmark.

 

Han ser på de som satser i utlandet på denne måten; hvis du er flink i Danmark så er det også stor sjanse for å tjene gode penger i utlandet.

Esper Goul Jensen (29) er en av de unge fremadstormende svineprodusentene i Danmark. Han driver en besetning med 1750 purker i Spøttrup. En ny smågrisbesetning med plass til ytterligere 1150 purker er under oppføring. Han satser så det holder, og målet er kort og godt å lage kommunens beste arbeidsplass.

 

KLARE MÅL

Stikkordene for satsingen er oversikt, styring og kontroll. Hvor mange svineprodusenter kan egentlig skilte med å ha sin egen produksjonspolitikk, sin egen innkjøpspolitikk, sin egen investeringspolitikk, sin egen personalpolitikk og sin egen markedsføringspolitikk?

Ikke mange, heller ikke i Danmark. Men Goul Jensen gjør det altså. Siden heller ikke han er mer enn én person, sørger han for å få ukentlige og månedlige rapporter fra alle bedriftene i produksjonssystemet.

– Det er en forutsetning for å kunne følge med på hva som skjer, og ikke minst gripe inn før ting går galt, sier Goul Jensen.

 

SOM EN ANNEN BEDRIFT

I Norge sier vi ofte at det er forskjell på å produsere spiker og mat via biologiske hjelpemidler som planter og dyr. Mon tro om Esper Goul Jensen hadde sagt seg enig i det. Han trekker gjerne sammenlikninger til hvordan en industribedrift styres og ledes, for eksempel en plastikkfabrikk.

– Jeg kjenner ikke én industribedrift som ikke på et hvilket som helst tidspunkt vil kunne fortelle hva det reelt koster å framstille en enhet av et produkt fra virksomheten. På nøyaktig samme måte kan jeg måned for måned fortelle på øret hva det koster å produsere et kilo gris her hos oss. Men det er viktig å bygge opp systemer som passer til de menneskene som skal arbeide på svinebedriften. Det er også viktig å ha planen klar den dagen ting ikke går helt etter oppskriften, sier han.

 

MENNESKET FØRST

Et eksempel; før noe nytt settes i gang så stilles det enkle spørsmål; passer prosjektet til ham selv som bedriftsleder og de ansatte i bedriften? Er en villig til å jobbe mange timer i en periode for å oppnå en gevinst på kort sikt, eller er behovet for å gå hjem klokka 16.00 og være sammen med familien viktigst?

Det kan forresten ofte være slik at det er nettopp den siste løsningen som viser seg å være den som gir størst gevinst i det lange løp, sier den unge svineprodusenten.