Publisert: 02.12.2011 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Nytt purkekort l

Purkekortet i ny versjon er fullstendig ombygd. Oversiktsbildene er ganske likt det dere er vant til, men registrering på den enkelte purke er endret. Nå kobles dere direkte til en spesialutgave av registreringsbildene.


Nytt purkekort l

Purkekortet i ny versjon er fullstendig ombygd. Oversiktsbildene er ganske likt det dere er vant til, men registrering på den enkelte purke er endret. Nå kobles dere direkte til en spesialutgave av registreringsbildene.

Solveig Kongsrud, Norsvin

Oversikt og registrering

For masseregistrering av data er inntasting i registreringsbildene absolutt det mest rasjonelle. Dersom du ønsker å sjekke opp ei enkelt purke og eventuelt gjøre endringer eller rettelser i hennes kullopplysninger er dette greit å gjøre i purkekortet. I purkekortet finner dere følgende hoveddeler: 1) Individopplysninger hvor du får oversikt over fødselsdato, rase, avstamning, pulje, binge og forventet grisingsdato til purka. Disse opplysningene vises og eventuelle endringer må gjøres i registreringsbildene. I tillegg er det mulighet for å legge inn kommentarer om purka direkte. 2) Søkefelt for inntesting av purkenummer. Etter inntasting av purkenummer kan du nå enten trykke på «enter» eller bruke must for klikke på «Søk». 3) Gjennomsnittsresultater hos den enkelte purke vises ved å klikke på «knappen» «Gjennomsnittsresultater». Her vises nøkkeltallene Levenedefødte per kull, Dødfødte per kull, Avvente per kull, Vekt per kull, Antall årspurker (som denne purka representerer), Kull per årspurke, Avvente per årspurke og Tomdager per kull. 4) Avlsvedier vises som en knapp kun for de purkene som har avlsverdier. Ved å aktivere «Knappen» for avlsverdier vises totalavlsverdien, delavlsverdiene og seleksjonsverdi for den aktuelle purka. 5) I oversikt over kull finner du alle bedekninger, grisinger, kullutjevninger og avvenninger som er registrert på den aktuelle purka. Dette er et rent oversiktsbilde og det er ikke lenger mulig å skrive direkte inn i denne tabellen. Det er fortsatt mulig å registrere via purkekortet, men nå gjøres dette ved å aktivere mappene for de ulike registreringene. 6) Spesialutgave av de ulike registreringsbildene finner du som menypunkt litt høyere opp i selve purkekortet.

Spesialutgave av registreringsbilder

Registreringsbildene som ligger inne i purkekortet er spesialutgaver det ikke er nødvendig å taste inn individnummer. Alle hendelser for den purka du har åpnet purkekortet til og som passer til det aktuelle registreringsbildet vises. Eksempel: Om du åpner purkekortet til purke 3170 og klikker på «bedekning» vises da alle bedekninger til denne purka. Det er derfor bare å legge til en registrering eller rette opp noe som er feil og deretter trykke på «enter» for lagring. Ved å gjenbruke registreringsbildene har du samme mulighet for registreringer og funksjoner i purkekortet som i registreringsbildene ellers. Det vi si at stjernetast og lagring med «enter» og linjeskift nå også fungerer i purkekortet. På denne måten har vi de samme reglene for datainntasting og datakvalitet i purkekortet som i de andre registreringsbildene.

Link i registreringsbildene

I nesten alle registreringsbilder og purkeoversikten er det link til den enkelte purke sitt purkekort. I registreringsbildene åpnes purkekort ved å klikke på «grisehode» i begynnelsen av raden for registrering og data. I purkeoversikten er det bare å klikke på purkenummeret så åpnes den aktuelle purka sitt purkekort. Om du ønsker å gå tilbake til oversiktsbildet fra registreringsbildene i purkekortet så velg «Oversikt» i knapperaden. Trykker du på knappen «Tilbake» kommer du tilbake til det registreringsbildet du var i før purkekoret ble åpnet.

Mindre feil

Det gamle purkekortet hadde sine egne regler for lagring og kvalitetssjekk på inntastede data. Dette var lite rasjonelt, kostnadskrevende programmering og var kilde til noen feil. Ved gjenbruk og kobling mellom purkekort og registreringsbilder disse skal disse tingene være forbedret og rettet i nytt purkekort. Så snart dere får den nye registreringsmåten «inn i fingrene» håper og tror vi at dette er en minst like god og rasjonell måte som tidligere. Vi håper å ha klart å forene oversikt over enkeltpurker, god datakvalitet og fortatt gode registreringsmuligheter for dere brukere i det nye purkekortet.