Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Nytt løft for Ingris web

Ingris har blitt mer brukervennlig. Skjermbildene er forandret, og en rekke nye funksjoner er lagt inn. Det skal gjøre registreringsjobben lettere. Men dette er bare første trinn i en større moderniseringsprosess.


Nytt løft for Ingris web

Ingris har blitt mer brukervennlig. Skjermbildene er forandret, og en rekke nye funksjoner er lagt inn. Det skal gjøre registreringsjobben lettere. Men dette er bare første trinn i en større moderniseringsprosess.

Relanseringen av Ingris ble markert under en åpen presentasjon tidlig i januar. Stedet var Asak søndre i Sørum på Romerike, nærmere bestemt på kontoret til navet i i Raumartoppen Purkering. Det var neppe tilfeldig. For her er det alfa og omega å ha et datastyringsverktøy som er oversiktlig og pålitelig hver eneste dag. Til stede var det Ingrisrepresentanter fra Animalia og Norsvin, men også fra Head IT som har hatt jobben med den datatekniske utviklingen.

Dyre-ID og Dyreportal

Mange brukere har allerede stiftet bekjentskap med den oppgraderte Ingrisweb’en, og Svin har i flere artikler beskrevet noen av de fordelene du som bruker kan plukke opp. – Det vi har gjort så langt er første trinn i en større oppgradering av Ingris som vil skje over to år. Nye IT-krav krever modernisering av database og servere. Men også andre krav som for eksempel innføring av dyre-ID, skifte av grunnidentifikator for produksjonsenheter og Dyrehelseportalen gjør at oppgraderingen fortsetter de neste to årene, sier Mari Janne Rasmussen i Animalia.

Også på flere språk

Men for svineprodusenten og brukeren er kanskje den oppgraderingen som er gjort nå den som er mest synlig. Skjermbildene er nye, menystrukturen er mer logisk, funksjonaliteten bedre, registreringene går lettere, det gis konkrete tilbakemeldinger på feil, sletting av data er enklere, det er link mellom skjermbilder som for eksempel purkekort og helsebilde, og purkeoversikten har fått nye funksjoner for å nevne noe. Det har til og med kommet opp et norsk, et finsk og et amerikansk flagg øverst i skjermbildet. De indikerer at Ingris kan leses og brukes på norsk, finsk og engelsk. Det blir stadig mer utenlandsk arbeidskraft også i norske grisehus, så det kan være nyttig. Ingris brukes dessuten som registreringsverktøy i avlsarbeidet også i eksportmarkeder hvor norsk er et fremmed språk. I USA er det allerede åtte-ti store brukere av Ingris, og omtrent like mange i Finland. I Spania brukes den engelske versjonen av Ingris. Svenske produsenter har sitt eget registreringsverktøy opp mot den svenske databasen.

Også private slaktedata

Øivind Videnek er deltidsansatt i Raumartoppen Purkering, og han bruker omtrent halvparten av arbeidstida si på registreringer i Ingris. – For meg er dette et viktig verktøy. Vi skal holde styr på rekruttering, brunst og bedekking av hundrevis av purker, og vi legger inn data over totalfødte, levendefødte, avvente, vekter og liknende fra satellittene, forteller Videnek. Og sjefen hans, Hans Ove Kirkeby, bruker Ingris flittig til å ta ut rapporter og følge med på utviklingen både i eget nav og i satellittene.

Bare leverandører til Nortura har tidligere automatisk fått lagt inn slaktegrisdata og data for smågrisinnkjøp på individnivå i Ingris. Men nå blir dette også hverdagen for leverandører til private slakterier, noe Oscar Brundtland ved Furuseth Slakteri ser positivt på. Han oppfordrer produsentene til å bruke Ingris.

850 registrerte brukere

Det er cirka 850 registrerte Ingrisbrukere nå. Over 200 har lisens for tilvekstdelen, men det er nok her potensialet er størst for videre vekst, tror Ingriskonsulentene i Norsvin og Animalia. Dette betyr at vel 80 prosent av purkene i Norge er registrert i Ingris i dag, og cirka 15 prosent av slaktegrisprodusentene. Men stadig flere slaktegrisprodusenter ser verdien av å bruke programmet for bedre å kunne styre resultatutviklingen i grisehuset.

Data fra Infogris tas også inn i Ingris, men foreløpig ikke fra Agrosoft-brukere. Bondens data i Ingris er bondens eiendom. Ingris’ datalager er ikke offentlig eiendom, og resultater fra enkeltbesetninger kan ikke brukes uten eiers tillatelse.