Publisert: 11.02.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Nytt grisehus – manuell fôring

Tore Pollestad og Marie Nærland i Hå på Jæren bygde 600 kvadratmeter nytt grisehus, men uten fôringsanlegg. Her er det fôrtralla som gjelder.


Nytt grisehus – manuell fôring

Tore Pollestad og Marie Nærland i Hå på Jæren bygde 600 kvadratmeter nytt grisehus, men uten fôringsanlegg. Her er det fôrtralla som gjelder.

Vi er på Lode i Hå på Jæren. Her har Marie Nærland og Tore Pollestad satellittbesetning i purkering. I fjor bygde de nytt grisehus og økte fra 16 til 48 fødebinger. Hver åttende uke får de 48 nye purker til grising. Selve grisehuset er nokså vanlig med betongelementer, pustende himling og danske fødebinger. Huset er delt i to med fødeavdeling i ett stort rom, og smågrisavdeling i enden. Det er investert i ekstra viftekapasitet for å takle varme dager, men ellers er det enkle, rimelige løsninger som gjelder.

Prislappen var også kun 2,4 millioner, eller 4000 kroner per kvadratmeter. Men egeninnsatsen kommer i tillegg. Tore har gjort alt innvendig snekkerarbeid selv. Nå har de spart på å ikke ha fôringsanlegg i fødeavdelingen. Her er det manuell fôring som gjelder. – Purkene skal ikke spise fôrrester og gammelt fôr. Det kan det ofte bli med fôringsanlegg. Purkene skal ha nytt friskt fôr for ikke å gå matlei. Jeg bruker ikke mer enn 10 – 15 minutter på en runde med fôrtralla, og da får jeg samtidig sjekket at det er bra med alle purkene, forklarer Tore.

Fôrer med handlevogn

Grisehuset har en bred fôrgang rundt alle bingene slik at turen med fôrtralla blir så kort og effektiv som mulig. Og fôrtralla, den er hjemmelagd og rommer 300 liter. – Jeg har tatt understellet på ei handlevogn og satt på en ubrukt 300 liters tank fra ei Erlandsprøyte. Sprøytetanken har jeg skåret toppen av, forklarer Tore. Da har han fått ei kraftfôrvogn som er passe høy og som rommer nok til en runde i fjøset. Tapping av kraftfôr skjer ved å skru på en bryter i enden der han starter runden. Dermed blir det få «døde» meter Tore må bevege seg. – Når jeg fyller fôrvogna, sjekker jeg samtidig kvalitet og støvinnholdet i fôret. Er det ikke bra nok, sier jeg fra til fôrleverandør, opplyser Tore. Han tror mange ikke er flinke nok til å sjekke kvalitet. De lar bare fôret suse gjennom fôringsanlegget.

Fire ganger fôring

Pollestad starter jobben i grisehuset med å fôre purkene. Alle purkene får ei fôrskje på 3 kg. Deretter gjør han all den andre jobben før han igjen avslutter med purkefôring. Denne gangen er fôringa mer individuell. Og purkene må ha spist opp for å få mer. Tore gjør hovedstellet med måking om ettermiddagen. Da bruker han rundt to timer i grisehuset, om morgenen går det raskere. Både Tore og kona Marie har jobb ved siden av gården. Tore og en annen bonde i nærheten har en fleksibel jobb der de leies inn til å skru sammen fôrsiloer for Felleskjøpet. Det må være to om jobben. De har stort sett romslige tidsfrister, og bestemmer selv nå de vil jobbe.

– Etter jul har det vært lite å gjøre, kanskje på grunn av finanskrisen også har nådd landbruket? Men da får jeg gjort ferdig noen småting i grisehuset. Ellers pleier vi å jobbe normale arbeidsdager, og av og til i helger eller kvelder hvis det er mye å gjøre, forklarer Tore. Men når det er grising på gården er enten han selv, Marie eller svigerfaren Åsbjørn til stede i grisehuset hele dagen.