Publisert: 28.12.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Nyheter fra Agromek

Vi presenterer her andre del av nyheter fra Agromek i Danmark.


Nyheter fra Agromek

Vi presenterer her andre del av nyheter fra Agromek i Danmark.

Bilde 079 Ny Pumpe Skiold fikk to stjerner for ei ny sentrifugalpumpe til våtfôr. Pumpehuset er forandret slik at det har tilstrekkelig plass til alle typer fôrblandinger. Samtidig er pumpas effektivitet større, støynivå lavere og slitasjen mye mindre. Levetiden for pumpa oppgis til 60-70 prosent lenger enn forrige utgave fôrpumper.

Bilde 055 Isolerer bedreACO Funki vindu har plastkarm i hele veggbredden dvs 30 eller 36,5 cm. Konstruksjonen som fikk to Agromekstjerner betyr en klart bedre isoleringsevne. U-verdien er 1,1. Glassruta kan også fås slik at den flukter med innvendig vegg. Det betyr enklere reinhold. Vinduene er hengslet i bunnen og fås i seks ulike størrelser. ACO Funki fikk også stjerne før ei ny dør FunkiFlex som gjør at det blir helt tett mot gangen fra bingen. Hengslingen er fleksibel og dørene passer til flere ulike typer innventar slik at de kan brukes ved renovering av innredning.

Bilde 027Intelligent gjødselpropp MT Højgaard fikk to stjerner for en ny intelligent gjødselpropp til vakuumutgjødsling. Det å løfte opp proppen for vakuumutgjødsling kan være en tung jobb. Med denne løsningen går det fjærlett. Prosessen kan også gjøres automatisk til forhåndsbestemter tider. MT Høijgaard fikk også to stjerner med sin fjernbetjente skyvedør. Døren betjenes med snotrekk og lufttrykk. Forsvinner trykket kan døren betjenes manuelt. Når døren er lukket suges den mot veggen med undertrykk fra ventilasjon. Det er en fordel ved brannseksjonering. Døra forenkler flytting av gris eller det er enkelt for en person å håndtere dette. Døra finnes i bredder fra 80 til 120 cm, trenger uttak for trykkluft og koster omtrent det dobbelte av ei normal dør.

Bilde 105Smart håndterminalBig Dutchman fikk to stjerner for sin ergonomiske enhåndsbetjente terminal MIT3 Compact med touchscreen. Terminalen gir mange muligheter for de som har Big Dutchman fôringsanlegg. Den gjør det enkelt å justere fôring/antall gris i bingen m.m. når en er i fjøset. Terminalen kan kommunisere trådløst via WiFi og Bluetooth og er lagd for å tåle hardt miljø i et grisehus. Som tillegg kan også fås øremerke leser.

Bilde 043Mindre diare/antibiotikabrukNordic Stald Kemi fikk to stjerner for Fiber-Hyg et uttørkingsmiddel til bruk etter vask. Middelt som inneholder potetfiber har stor absorberingsevne og gir raskere opptørking samtidig som det virker diarehindrende. Potetfiber er et restprodukt ved produksjon av potetstivelse. De grisene spiser av produktet virker det i mage/tarmsystemet. Effekten sammen med en tørrere binge er mindre diare. Nordic Stald Kemi fikk også stjerne for sitt østerriske Animamineral Basic. Det er et tilsettingsfôr for smågris fra 7 til 30 kg som i følge leverandør og et forsøk de har gjort gir klart raskere vekst og mindre dødelighet. Produktet er et ekstra mineraltilskudd og ammoniakkbinder som inneholder blant annet kalcium, magnesium og kalium eller naturlige stoffer i fordøyelsessystemet.

Bilde 291Alternativ til antibiotikaGenerelt var det stort fokus på midler og metoder som reduserte antibiotikaforbruk på Agromek (se sak om gule kort i forrige svin). Citrex fra Scanphos er et slikt fôrmiddel som brukes sammen med smågrisfôret. Det beskytter mot patogene bakterier og virus. Citrex innholder silisium og glyserin pluss fem ulike syrer. Det koster ca 500 kr pr. Kg, men en kg holder til 100 tonn smågrisfôr.

Bilde 036Vakuum erstatter skrueØgendahl maskinfabrik fikk tre stjerner for sitt transportsystem av mineraler ved hjemmeblanding. Den skiller seg fra andre løsninger da vakuum brukes til å blande inn mineralene. Her blir mineralene sugd fra mineralbeholder/silo til fôrblanderen. Opplegget krever mindre plass og gir mindre veldikehold enn tradisjonelle løsninger.

Bilde 241Biocover fra firma med samme navn ble lansert på Agromek for et par år siden. Ideen er at svovelsyre blandes med gjødsel ved spredning og hindrer N-tap. Nå kommer de med SyreN eller en konkret måte å gjøre dette på. Den fikk både agromekpris og 2 stjerner. Systemet er bygd opp rundt en frontmontert syrebeholder på pall. Denne skiftes ut når den blir tom. Fra beholderen pumpes svovelsyre til gjødselvognen og blandes med gjødsel rett før denne spres i slepeslanger. Systemet erstatter nedfelling av gjødsel, reduserer N-tap og øker avling. En trenger ikke ta hensyn til sol og vind når en sprer. Forsøk har gitt ca seks prosent meravling både i eng og i korn. SyreN kan kobles mot alle typer gjødselvogner og koster ca en halv million danske kroner pluss montering. Svovelsyre koster ca kr 2,40 pr. Liter og det brukes ca en liter til et tonn gjødsel.

Bilde 210Gjensidige i DanmarkGjensidige har nylig kjøpt forsikringsvirksomheten til Nykreditt og er dermed inne i det danske landbruksforsikringsmarkedet. Der har de fått en markedsandel på ca. 10 prosent. Gjensidige hadde stand på Agromek og salgsjef Steen Berg ønsker øke/styrke selskapets posisjon i Danmark.