Publisert: 05.03.2019 Oppdatert: 05.06.2019

Stikkord:

Nye krav ved fôrimport utenfor EØS

Det ble innført flere dyrehelse­krav for høy og halm som ­importeres til dyrefôr fra land utenfor EØS-området den 22. oktober i høst. De nye tilleggskravene gjaldt fra samme dato.


Bildet: Det er de som importerer, selger videre, eller gir fôr til dyrene som har ansvaret for at fôret er trygt.  [Foto: Øyvind Tomter]

De nye tilleggskravene for høy og halm til dyrefôr som importeres til Norge fra land utenfor EØS-området er:

// Produktene må ledsages av en bekreftelse fra produsenten på at produktet er lagret i minst to måneder i avsenderlandet, og at produktet er høstet fra gårder der det ikke er gjødslet med husdyrgjødsel i løpet av de siste to årene.

// Produktene må ledsages av en attest fra offentlig veterinær i avsenderlandet om at produktet er høstet fra gårder hvor det ikke er fastsatt restriksjoner på grunn av smittsom dyresykdom.

// Høy og halm fra USA og Canada må også ledsages av en attest fra offentlig veterinær om at produktet er høstet i stater eller provinser hvor det ikke er påvist Chronic Wasting Disease på hjortedyr.

Alltid en risiko ved importert fôr
Bakgrunnen for de nye tilleggskravene er avlingssvikten etter tørken i sommer. Den medførte at mange bønder og andre som holder husdyr har behov for å supplere med innkjøpt høy og halm. Innkjøp av grovfôr fra utlandet vil alltid innebære en risiko for å innføre uønskede smittestoffer og planter, noe som kan medføre en helsefare for mennesker, dyr og planter.

– De nye tilleggskravene for høy og halm fra land utenfor EØS skal bidra til at vi kan beholde den gode dyrehelsen vi har i Norge. Enkelte land i Europa, og land utenfor Europa, har alvorlige smittsomme dyresykdommer som kan følge med på lasset ved import av høy og halm. Mattilsynet er derfor opptatt av at innførsel av grovfôr må skje på en så smittemessig trygg måte som mulig, sier seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet, Anne Marie Jahr.

– Det er de som importerer, selger videre, eller gir fôr til dyrene som har ansvaret for at fôret er trygt. Mattil­synet har skaffet oversikt over hvor det er tryggest å hente fôr fra, og denne informasjonen ligger på våre nettsider. Mattilsynet oppfordrer alle til å først og fremst bruke norsk fôr for å unngå smittsomme sykdommer, sier Anne Marie Jahr.