Publisert: 12.10.2011 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Nye gjødselforskrifter på trappene

«Vi forventer at departementet vurderer konsekvensene grundig dersom kravene til spredeareal strammes til»


Nye gjødselforskrifter på trappene

«Vi forventer at departementet vurderer konsekvensene grundig dersom kravene til spredeareal strammes til»

Ei ku er ikke lenger ei ku. I hvert fall ikke hvis vi tenker på kua som grunnlaget for hva en gjødseldyrenhet skal være. Og antall gjødseldyrenheter er som kjent grunnlaget for hvor mye gjødsel husdyrbonden kan spre på jorda si.

Gjødselmengden fra ei ku på årsbasis svarer til 2,5 avlspurker eller 18 slaktegriser. I dag må du ha fire dekar godkjent spredeareal til disse dyra.

Myndighetene har nå erkjent at det er behov for å justere normene. Både fôrforbruk, gjødselproduksjon og kvalitet endrer seg med tida. Husdyrgjødselforskriftene fra 2003 skal revideres, og i løpet av vinteren kan vi få forslag til endringer.

Mye endres i løpet av så mange år, så behovet er nok til stede. Men disse problemstillingene er veldig følsomme, særlig i de mest husdyrintensive områdene i Rogaland. Problemet er at tilgangen på jord og spredeareal ikke endrer seg særlig i positiv retning. En ny undersøkelse viser helt tydelig at svenske spredearealkrav vil være drepende for store deler av husdyrproduksjonen i Rogaland.

I Norge begrenser både husdyrgjødselforskriftene og konsesjonsregelverket omfanget og utbredelsen av svineproduksjonen. I Sverige og Danmark er det grovt sett bare miljøkravene som virker begrensende. Men den store forskjellen er at nabolandene har mye større jordressurser å fordele gjødsla på. I Norge er bare tre prosent av totalarealet dyrket jord, og andelen går ikke opp.

Det er nødvendig å bruke god tid på å justere de norske reglene. Endringsforslag må begrunnes godt, og det må være klare og utvetydige forskningsresultater som ligger til grunn for eventuelle endringer. Vi tror at det fortsatt mangler en god del på det. Og hvis kravene til spredeareal strammes til, forventer vi at departementet vurderer konsekvensene grundig.