Publisert: 02.11.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Ny unggrisplattform- en liten avlsrevolusjon

Det skjer en stor endring nå i høst når det gjelder registreringer av fenotyper hos de uselekterte purkene og rånene som testes i felt i norske og utenlandske avlsbesetninger. Både eksteriørbedømming og skanning av muskel og spekk inngår.

 


Ny unggrisplattform- en liten avlsrevolusjon

Det skjer en stor endring nå i høst når det gjelder registreringer av fenotyper hos de uselekterte purkene og rånene som testes i felt i norske og utenlandske avlsbesetninger. Både eksteriørbedømming og skanning av muskel og spekk inngår.

 

Både eksteriørbedømming og muskelmåling er nye momenter i avlsregistreringene.

De norske og utenlandske avlskonsulentene har hatt flere felles samlinger for å sette seg inn i den nye unggrisplattformen. Den første var i Litauen på forsommeren. Hovedhensikten med dette møtet var å teste ut den planlagte nye felttestplattformen med spesiell vekt på eksteriørbedømming ved unggrismåling. Til dette brukte de grisehuset til Norsvin Lietuva. Den andre var i Sverige nå i høst, der hovedhensikten var en opplæring i bruk av det nye Agroscan-apparatet (ultralydapparat) som kan måle ryggmuskel i tillegg til spekk.I den nye plattformen skal både eksteriørbedømming og skanning av spekk og muskel inngå. Disse egenskapene er med i den nye eksteriørbedømmingen som skjer ved måling:Det er tenkt i to operasjoner:I vekt (ved skanning):• Rygg, gradering av dokk rygg• Klauver, en firedelt skala der man vurderer jevnhet og størrelse• Spenekvalitet, inverterte og totalt antall unormale spener

I binge/gang (etter skanning):• Frambein, en sjudelt skala der prinsippet er fra myke til stive frambein• Bakbein, en sjudelt skala der prinsippet er fra myke til stive bakbein• Understilthet, en firedelt skala• Bevegelser, en sjudelt skala der prinsippet er fra myke til stive bevegelser• Total vurdering, A-F, ment i første omgang som en praktisk veiledning til hver produsent i seleksjonsarbeidet.

Rent praktisk er det tenkt at avlskonsulenten skal skanne alle dyrene først og gjøre noen eksteriørvurderinger i sammenheng med dette. Etterpå er det tenkt at avlskonsulenten skal bedømme de samme dyrene i binge/gang for de resterende eksteriøregenskapene.Selve bedømmingen av et dyr skal skje rimelig raskt, og i snitt regner en mindre enn to minutter per dyr. I noen besetninger er det mest hensiktsmessig å gjøre seg ferdig med et dyr om gangen.

Den nye målemetoden skal utføres med et måleapparat som heter AgroScan AL, og det skal måles et spekkpunkt og et muskelpunkt på siste ribbein med et fast centimetermål ut fra rygglinjen. AgroScan AL har mulighet for å overføre bilder av spekkmål og muskel til en PC, og på lengre sikt er det et mål og bruke denne informasjonen også. En ringvirkning av dette kan blant annet være å se på intramuskulært fett.

Vi startet med den nye metoden i slutten av oktober i år.

 

Fanger opp reell variasjonEksteriør

Frem til i dag har Norsvin eksteriørbedømt førstekullspurker relativt detaljert (nærmere 20 egenskaper). Ulempen med vurderingen av dyr på dette stadiet, er at bedømmingen er gjort på selekterte purker. En har derfor ikke fanget opp den totale variasjonen hos de ulike egenskapene.Når man bedømmer alle dyrene før de blir selektert, får man fanget opp den reelle variasjonen, og en får større sikkerhet når en skal velge ut avlsdyr videre. Når den nye registreringen iverksettes vil antall inverterte spener, dokk rygg og understilthet gå inn fra dag en. De andre eksteriøregenskapene vil en bruke tid på å evaluerere, da dette er egenskaper man ikke har registrert i det gamle eksteriørsystemet.

 

Produksjon og slaktekvalitet

 

Spekk og alder vil også inngå fra dag en når den nye skanningsmetoden innføres. Dette er viktige hjelpeegenskaper som er med i avlsmålet allerede i dag (spekk korrelert til kjøttprosent og vekt er relatert til tilvekst (alder v/ 100 kg levendevekt)).Data fra muskelmålingene vil samles inn en periode før de kan benyttes i avlsverdiberegningene. Dels fordi det er stor variasjon i alder og vekt på dyr som måles (65-130 kg levendevekt), og det må regnes på genetiske og fenotypiske parametre før en kan ta i bruk egenskapen slik at den får den virkning som er ønsket i et totalt avlsmål. Det skal i denne sammenhengen gjøres gjentaksregistreringer på en gruppe dyr for å se utviklingen fra 65 kg til 130 kg hos samme dyr.En viktig effekt ut fra det som er nevnt ovenfor er at man får en større sikkerhet i avlsverdien på de dyrene som er testet i felt, og man kan spisse vektlegging på andre egenskaper fordi en venter en ønsket fremgang på eksteriør og kjøttprosent ved at man har samlet fenotyper på de dyrene som skal selekteres.

 

Hvordan må avlsbesetningene tilpasse seg?

 

Hver avlskonsulent planlegger i disse dager hvordan en praktisk skal løse tilrettelegging av de nye registreringene individuelt i den enkelte avlsbesetning. Godkjent vekt er en betingelse, og her er det utviklet en prototype-vekt (Bjerringbro). Gamle Premuimvekter og Dan-vekter er ikke godkjent.Det er viktig at spenebedømmingen skjer mens dyret er i vekta. Gode lysforhold er generelt viktig.Eksteriørbedømmingen vil kreve noe plass. Der det er trangt og mange dyr i bingene, kan det være aktuelt å jage halvparten av dyrene inn i en ledig binge og bedømme dem der.Selve Agroscan-apparatet må fikseres under måling. Her er det nødvendig å tilrettelegge for montering av et stativ/ramme på brettet på Bjerringbro-vektene. Avlskonsulentene vil utarbeide en skisse for dette.I enkelte besetninger blir det målt veldig tidlig (unge dyr på lave vekter). Fremover kan en tenke seg at landsvin bør måles ved ca. 145 dager og duroc ved ca. 150 dager. I mange tilfeller er mye løst ved å utsette felttesten en uke der det måles dyr ved 130 dager eller lavere.

 

Avlsweb oppdateres

 

I takt med at den nye felttestplattformen innføres vil Avlsweb gjennomgå en oppdatering. På rangeringslister og unggrismålingsrapporter vil en nå få to valg: * en genetisk rapport som inneholder både total avlsverdi, seleksjonsverdi og samleavlsverdier. * en fenotypisk rapport som inneholder total avlsverdi og seleksjonsverdi, samt registreringer som er gjort på dyret selv (vekt, spekk, muskel, spenedata, eksteriørdata og eventuelt defekter).