Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Ny teknologi midt i matfatet

Et tusentalls ungdomsskoleelever fikk se at landbruk og matproduksjon også trenger spennende teknologi- og kunnskapsmedarbeidere.


Ny teknologi midt i matfatet

Et tusentalls ungdomsskoleelever fikk se at landbruk og matproduksjon også trenger spennende teknologi- og kunnskapsmedarbeidere.

Tore Mælumsæter Hamar

Den store landbruks- og matmessen «Midt i matfatet» ble i år arrangert 18. – 20. september i Vikingskipet i Hamar. Denne gangen var det rekruttering, utdanning og mat som var hovedtema. Et tusentalls ungdomsskolevever fikk se et svært bredt spekter av potensielle arbeidsplasser i matvareproduksjonen. De fikk også smake, spørre og prøve seg fram gjennom praktiske øvelser innenfor de mange fagretningene som var representert på utstillingsområdet.

Norsvins stand var plassert sammen med et knippe av de andre bedriftene i bioteknologiklyngen som går under navnet Arena Heidner. To av ungdomsskoleelevene som vi møtte på standen var nok først og fremst på utkikk etter gratisartikler som de kunne plukke med seg. Men de kikket også på en 3-D skanner som egentlig ble utviklet for bruk i spillkonsoller.

I dag jobber avlsavdelingen i Norsvin med mulighetene for å kunne bruke denne teknologien til å anslå vekt ut fra 3-D skanning av levende dyr. Kanskje kan den gi vektregistreringer av dyr som går fritt omkring i bingen? Og kanskje blir det mulig å få et enkelt redskap for å gjøre kontinuerlige registreringer av grisens vekt ute i besetningene? Dette kan naturligvis være av interesse både for den enkelte produsent og i avlsarbeidet. En slaktegrisprodusent er naturligvis opptatt av å finne riktig slaktetidspunkt, eller å justere fôrtildelingen. I avlsarbeidet er det blant annet viktig for å vite den daglige tilveksten hos griser som testes i avlsprogrammet.

Men «Midt i matfatet» dreier seg først og fremst om mat, og opplevelser knyttet til det.