Publisert: 18.01.2016 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Ny superfabrikk på Kambo

Felleskjøpet Agri åpner i mai sin nye kraftfôrfabrikk for svine- og fjørfefôr på Kambo ved Moss. Men allerede i dag går produksjon for fullt på anlegget.


Ny superfabrikk på Kambo

Felleskjøpet Agri åpner i mai sin nye kraftfôrfabrikk for svine- og fjørfefôr på Kambo ved Moss. Men allerede i dag går produksjon for fullt på anlegget.

 – Alt fram til varmebehandling er nytt, og to nye varmebehandlingslinjer er på gang, forteller Karin Røhne, markedssjef kraftfôr i Felleskjøpet. Et toppmoderne kraftfôranlegg gir fordeler som mye større sikkerhet ved råvareinntak.

– Sikkerhet, fleksibilitet og effektivitet er satt i høysetet. Feil på grunn av menneskelig svikt er nesten ikke lenger mulig, sier Røhne, men poengterer at de ikke har hatt mye feil tidligere heller. Logistikk og transport internt på fabrikken er også optimalisert, og. energiforbruket i den nye fabrikken er 25 prosent lavere enn i den gamle.

– Dette gjør at kraftfôret ikke blir dyrere selv om vi har investert 250 millioner, sier Røhne.

 En fordel for kundene er at råvarer kan tilsettes på mikronivå. Dessuten kan en tilsette flere flytende råvarer etter varmebehandling. Dette kan være enzymer, smakstoffer eller fett. Kraftfôr kan også lages i alle former, det vil si både pellets, ulike granulater, müsli, og varmebehandlet mjøl. Dette siste er unikt og Kamboanlegget er eneste kraftfôrfabrikk i Norge som klarer dette.

Med en kapasitet på 300 000 tonn i året blir ikke Kamboanlegget størst i Norge på kraftfôr totalt sett. I fjor ble det lagd over 370 000 tonn kraftfôr på FK Rogaland/Agders anlegg ved Stavanger.

Men på fjørfe og svin blir Kamboanlegget størst. Heretter skal alt svine-og fjørfefôret til Felleskjøpet på Østlandet lages på Kambo. Kraftfôrproduksjon i Larvik avvikles, og Stangeanlegget skal spesialiseres på drøvtyggerfôr.