Publisert: 27.03.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Ny reaktor hos Skoglund

Biogassanlegget hos Hilde og Sondre Skoglund i Porsgrunn får snart ny reaktor (se omtale Svin nr 3/2013).


Ny reaktor hos Skoglund

Biogassanlegget hos Hilde og Sondre Skoglund i Porsgrunn får snart ny reaktor (se omtale Svin nr 3/2013).

– Den forrige var bygd for svak og ikke god nok til vinterdrift. I tillegg har vi gjort noen endringer som gjør løsningen mer praktisk og tilpasset en bondegård, forteller Rune Bakke, professor ved Høgskolen i Telemark. Men den gamle reaktoren gikk et halvt år fram til i høst og resultatene var lovende. Slik sett føler Høgskolen i Telemark seg trygg på løsningen. Trolig vil også enda et gårdsbruk med gris få en reaktor i løpet av 2014.

– Vi har kontakt med tre aktuelle bruk for å teste ut dette enda mer. De tre er henholdsvis i Rogaland, Vestfold og Akershus, forteller Bakke som trolig snart tar en avgjørelse på hvor den neste biogassreaktoren vil bli bygget. Erfaringer fra Skoglund pluss det nye bruket vil så avgjøre når slike anlegg kan bli kommersielle.

– VI tror fortsatt slike anlegg vil koste godt under millionen og dermed blir lønnsomme på mange gårder, sier Bakke. Men samtidig er strømprisen rekordlav nå. På ku kan også samme løsning være aktuell, men gris er bedre egnet. Det er fordi svinebruk normalt har behov for varme fra biogass. Samtidig passer svinemøkk med rask separering teknisk bedre til selve biogassprosessen.