Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Ny reaktor hos Skoglund

Den nye reaktoren har et symmetrisk og mer optimalt design. I tillegg er den bedre isolert og mer robust.


Ny reaktor hos Skoglund

Den nye reaktoren har et symmetrisk og mer optimalt design. I tillegg er den bedre isolert og mer robust.

Biogassanlegget hos Hilde og Sondre Skoglund i Porsgrunn fikk i høst ny reaktor (se omtale av Skoglunds anlegg Svin nr 3/2013).

– Den nye typen reaktor er symmetrisk og har et mer opimalisert design. Den er både mer robust, bedre isolert men også lagd slik at produksjonskostnadene vil bli lave, forklarer Rune Bakke, professor ved Høgskolen i Telemark. Samme type reaktor vil også bli innstallert i et prosjekt i Rogaland, der den blir plassert hos Olav Røyseland (se egen artikkel).  

Så langt har vinterdrifta av reaktoren hos Skoglund vært noe problematisk.

– Vi vil derfor koble sammen gårdens fyrkjele med biogassanlegget. Det vil gjøre drifta enklere vinterstid og samtidig mer optimal vår og høst, opplyser Bakke. Nå blir biogass absolutt mest verdt hvis den kan oppgraderes til drivstoff. Det ligger det veldig godt til rette for i Rogaland, men bør også være mulig hos Skoglund for eksempel gjennom at gassen kan komprimeres og transporteres. På sikt kan den brukes som drivstoff på gårdens traktorer, sier Bakke. Det har vært stor interesse for biogassprosjektet i Telemark både fra ulike interessenter og fra media. Når Svin ringer venter Rune Bakke journalister fra Aftenposten på besøk.

– Men fortsatt er det noe tid fram før løsningen kan kommersialiseres. Dette er hele tiden en balanse mellom ren forskning og å finne løsninger som ikke blir for dyre til at de kan kommersialiseres, forklarer Bakke.