Stikkord:
Ny råneteststasjon på 2700 kvadratmeter
Avtaler med grunnentreprenør, innredningsleverandør og byggleverandør er inngått. Den nye råneteststasjonen blir på 2700 kvadratmeter.
Kostnadsrammen på det nye bygget ligger på 21 millioner kroner. Siden økningen av rånetestkapasiteten i sin helhet kommer duroc til gode, er avtalen at Nortura skal stå for tre fjerdedeler av investeringen, mens Norsvin tar resten. Datatomografen er et eget delprosjekt (og kommer i tillegg til kostnadsrammen på 21 millioner) som skal finansieres separat.
Bjarne Jakob Trodahl i Norsvin er prosjektleder for «Nye Bjørke», og med seg har han ei prosjektgruppe med folk fra Nortura og Norsvin. Styringsgruppa består av Terje Iversen og John Olav Husabø, begge Nortura, og Olav Eik-Nes, Norsvin.
– Etter runden med innhenting av tilbud valgte vi å bruke Br. Syversen AS, Ringsaker, til grunnarbeidene. Fjøssystemer AS på Fåvang leverer innredningen, mens Graakjær Staldbygg AS, Danmark, skal reise huset. Det blir på 92 x 29 meter, og i midten av bygget vil det gå en langsgående hovedkorridor med testavdelinger på begge sider. Datatomografen innpasses midt i huset. All transport av dyr og utstyr vil skje fra én ende av bygget, forteller Bjarne Jacob Trodahl.
Det nye huset skal bygges sammen med en av de gamle testingsstasjonene, Bjørke 2. I dagens gamle testingsstasjon er det plass til 72 dyr per avdeling i 12 avdelinger. Når nybygget står ferdig, vil dagens Bjørke 2 gjøres om til å bli ventefjøs for dyr som er ferdige i testen og skal inn til Norsvins seminstasjon og til andre internasjonale seminstasjoner som Norsvin betjener i dag og i framtida.
Det nye bygget får plass til 72 dyr i 16 avdelinger, og det skal kjøres tre testrunder med dyr i året. Det gir en årlig testkapasitet på 3456 råner. Landsvintestinga fortsetter på samme nivå som før. Økningen skjer i sin helhet på duroc.
Byggestarten blir i juni til sommeren, og målet er å få den nye testingsstasjonen ferdig til Norsvins 50 års-jubileum i mars neste år.
– Hva blir de største utfordringene i byggeprosjektet?
– En stor utfordring blir nok ut- og innfasingen av eksisterende testing i forbindelse med ombyggingen. Vi ønsker at testinga skal gå sin gang mest mulig uberørt av byggeaktivitetene, samtidig som det også skal skje en ombygging i den eksisterende testingsstasjonen. God smittebeskyttelse i byggefasen er opplagt en utfordring. Videre byr tilpasningen til datatomografen på en del utfordringer. Selve rommet hvor tomografen står må strålebeskyttes, og dyra skal bedøves før tomografering. Det er ingen andre som har gjort dette før oss i stor skala, så det er lite tilfang av praktiske løsninger som er utprøvd andre steder. Håndteringen av strø og fôring blir også et veldig viktig punkt for oss. Vi tar sikte på fasefôring og egne fôrslag for hver rase, og her ligger det noen utfordringer. Men de skal vi løse, sier prosjektleder Trodahl.