Publisert: 30.11.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Norsvin 1958-2008

Vi har i jubileumsåret gitt dere noen små glimt av hva som rørte seg i ulike perioder ute i grise-Norge. Vi håper leserne har satt pris på de små historiske øyeblikkene.


Norsvin 1958-2008

Vi har i jubileumsåret gitt dere noen små glimt av hva som rørte seg i ulike perioder ute i grise-Norge. Vi håper leserne har satt pris på de små historiske øyeblikkene.

Svineavlsnytt nr. 8 – 1993:

Skjåk svineavlslag 40 år

I Svineavlsnytt nr. 3 i 1993 kan vi lese om det første svineavlslaget i Norge, Skjåk svineavlslag som fyller 40 år det året. Det ble den gangen sagt at Skjåkbygda hadde ikke vært slik den er i dag om det ikke hadde vært for at svineavlslaget ble stifta. På 40-års jubileet kom ALLE som hadde betydd noe for Skjåk-grisen. Hans Krogstad var sjølsagt leder av jubileumskomitéen, og Harald Skjervold, som var fylkesagronom i Oppland på det tidspunktet laget ble stiftet, var der. Per Fjørkenstad var fylkesagronom i 1953, og la ned en betydelig innsats for grisen i Oppland. Dessuten var Erik Kjøs til stede som første formann i Norsk Svineavlslag og holdt en tale for jubilanten. Vi som var så heldige å være til stede på Norsvins jubileumsårsmøte i mars 2008 kommer vel aldri til å glemme talen Erik Kjøs holdt om Norsvins 50-årige historie, liksom Skjåkværingene i 1993 aldri vil glemme Kjøs’ tale der.

Ett par sitater fra Skjåk Svineavlslags jubileumsbok:

Anders Granum forteller om griskjerringene: ”Det var kjerringene som var flinkest til å stelle grisen. De passa smågrisen de første viktige ukene. Når de var kommet opp i 2-3 måneders adler kunne vi kara stelle dem au”.

Livø Aansad forteller: ”En gang sist i 50-åra skulle jeg over elva til R. Olsen Kvåle med premierånen Sabrin. Det var på seinvinteren og elva hadde lagt is utover alle veger. Sabrin greide ikke å hoppe over ei lita råk, men datt nedi. Jeg måtte få hjelp av flere karer for å få han opp igjen. Jeg la kåpa over rånen på hjemturen så han ikke skulle fryse så. Inne i fjøset fikk han en dram hjembrent for å motvirke lungebetennelse. Dame-besøket hos naboen fikk vente til seinere”.