Publisert: 25.08.2009 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Norske forsøk og bruk av marine råvarer

Norge er en stor fiskerinasjon, og det har tidligere vært vanlig å benytte marine råvarer i fôr til gris, også slaktegris.


Norske forsøk og bruk av marine råvarer

Norge er en stor fiskerinasjon, og det har tidligere vært vanlig å benytte marine råvarer i fôr til gris, også slaktegris.

Normal021falsefalsefalseNO-BOKX-NONEX-NONEMicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:”Vanlig tabell”;mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-qformat:yes;mso-style-parent:””;mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin-top:0cm;mso-para-margin-right:0cm;mso-para-margin-bottom:10.0pt;mso-para-margin-left:0cm;line-height:115%;mso-pagination:widow-orphan;font-size:11.0pt;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Øverland et al. (1996) undersøkte effekten av 1 prosent tilsatt fiskeolje i fôr til slaktegris. Dette viste seg å gi produkter med betydelig økning av omega-3 fettsyrer, men med noe dårligere smak. Seinere ble det gjennomført et forsøk med opp til 0,4 prosent tilsatt fiskeolje (Bryhni, Kjos, Ofstad & Hunt, 2002). Koteletter og pølser ble testet sensorisk uten å finne uheldig smak eller lukt av produktene. Det er også gjort tester der de mer aktuelle råvarene fiskemel og fiskehydrolysat er brukt i fôret uten negativ effekt på smak eller andre kvalitetsegenskaper (blant annet Kjos, Skrede & Overland, 1999). På begynnelsen av 2000-tallet ble det gjennomført forbrukerundersøkelser og flere analyser av svinekjøtt. Disse viste at den norske forbrukeren hadde et lavere svinekjøttkonsum enn i de andre nordiske landa. Det ble antatt at årsaken var knyttet til for dårlig kjøttkvalitet da flere enkeltanalyser av spekk viste høyt omega- 3 innhold. Da Edelgris konseptet ble innført besluttet en å ta ut alle marine råvarer i fôr til slaktegris for å sikre svinekjøttkvaliteten. Dette har ført til at det nå er få proteinråvarer som en kan bruke i kraftfôret. Samtidig har dette ført til reduksjon av omega-3 innholdet, og dermed en redusert ernæringsmessig kvalitet på svinekjøttet. For å undersøke nivå av marine råvarer som tar hensyn til flere kvalitetskriterier er det gjennomført nytt forsøk med fiskeolje i fôr til slaktegris.

 

Fiskeolje til slaktegris

 

Et forsøk ble gjennomført på Senter for husdyrforsøk på Ås i 2006 med 72 slaktegris. Råner og purker var «spesialprodusert » med rein durocfar. De blei satt i kjønnsdelte grupper på seks. Grisene blei individuelt og restriktivt fôra. Seks fôr med ulikt innhold av fiskeolje fra 0 til 0,72 prosent ble brukt (Tabell 1). Analyser av kjøttet viste en lineær økning i omega-3 fettsyrer ved økende innhold av fiskeolje i fôret og en markant økning i DPA. Sensorisk test av nakkekoteletter to måneder etter slakting ga ingen negative utslag på smaksparametre. Etter seks måneders lagring ble testen utført på nytt. Den viste at kun kjøtt fra dyr gitt det høyeste innslaget av fiskeolje, hadde noe dårligere smak enn de andre dyra.

 

Normal021falsefalsefalseNO-BOKX-NONEX-NONEMicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:”Vanlig tabell”;mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-qformat:yes;mso-style-parent:””;mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin-top:0cm;mso-para-margin-right:0cm;mso-para-margin-bottom:10.0pt;mso-para-margin-left:0cm;line-height:115%;mso-pagination:widow-orphan;font-size:11.0pt;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Nye krav til slaktegrisfôr 

 

Det er fettfraksjonen som er avgjørende i forhold til bruk av marine råvarer og eventuell negativ effekt på svinekjøttkvalitet. Tidligere har det vært satt krav til maksimal innblanding av marint fett i fôret. Fettsyreprofilen i marint fett kan variere etter hva slags fisk produktet er framstilt av. Krav til fettkvaliteten i marine råvarer kan best kontrolleres på bakgrunn av fettsyreprofil. Marint fett er rike på lange omega-3 fettsyrer og har kvantitativt mest av EPA (C20:5) og D HA (C22:6). Det nye kravet til slaktegrisfôr angir maksimal innblanding av fettsyrene EPA og D HA som ÓEPA+DHA oppgitt i gram per FEn. Med bakgrunn i litteratur og nye forsøk er kjøtt- og fôrbransjen enige om å sette kravet til maksimalt  0,6g EPA+DHA/FEn i fôr til slaktegris for å sikre svinekjøttkvaliteten med tanke på sensoriske egenskaper og lagringsstabilitet. Dette er moderat i forhold til våre forsøksresultater presentert i Tabell 1, men bra siden det igjen åpner for bruk av marine råvarer i fôr til slaktegris. Svinekjøtt vil på denne måten kunne bidra til et økt inntak av de sunne omega-3 fettsyrene i den norske befolkningen, noe som er sterkt anbefalt av våre kostholdseksperter. Samtidig sørger en for at svinekjøttet ikke smaker fisk, og at grisen kanskje også får et sunnere fôr.

 

Referanser

 Bryhni, E. A., Byrne, D . V., R odbotten, M., Claudi-Magnussen, C., Agerhem, H., Johansson, M., L ea, P., & Martens, M. (2002). Consumer perceptions of pork in D enmark, N orway and Sweden. Food Quality and Preference, 13(5), 257-266. Bryhni, E. A., Kjos, N . P., Ofstad, R ., & Hunt, M. (2002). Polyunsaturated fat and fish oil in diets for growing-finishing pigs: effects on fatty acid composition and meat, fat, and sausage quality. Meat Science, 62(1), 1–8. Kjos, N . P., Skrede, A., & Overland, M. (1999). Effects of dietary fish silage and fish fat on growth performance and sensory quality of growing-finishing pigs 13. Canadian Journal of Animal Science, 79(2), 139-147. Overland, M., Taugbol, O., Haug, A., & Sundstol, E. (1996). Effect of fish oil on growth performance, carcass characteristics, sensory parameters, and fatty acid composition in pigs. Acta Agriculturae Scandinavica Section A-Animal Science, 46(1), 11-17.

 

 

Tabell 1; Seks forsøksfôrblandinger med tilsatt fiskeolje og beregnet sum av EPA+DHA g/FEn

                                1        2        3        4        5        6Tilsatt fiskeolje     0      0,48    0     0,25   0,52  0,72EPA+DHA g/FEn 0,03 1,86     0     0,84   1,81  2,29