Publisert: 12.04.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Nesten 11 avvente

June Stillesby og Børge Granli greide 10,9 avvente i snitt første år som smågrisprodusenter. Svin har fulgt dem dette første året som nybegynnere. Nå håper begge å få plass på Norsvinskolen for smågrisprodusenter.


Nesten 11 avvente

June Stillesby og Børge Granli greide 10,9 avvente i snitt første år som smågrisprodusenter. Svin har fulgt dem dette første året som nybegynnere. Nå håper begge å få plass på Norsvinskolen for smågrisprodusenter.

 

Etter et år som ferske svineprodusenter og som satellitt i purkering har June Stillesby og Børge Granli i Marker, Østfold 10,9 avvente smågris som resultat. Det er litt bedre enn gjennomsnittet for purkeringen Stampen i 2004.

– Vi er rimelig godt fornøyd, men har ennå mye å lære, sier June og Børge.

 

OPP OG NED

Det har gått opp og ned med antall avvente per pulje.

– Vi har vært nede i 10. Det synes vi var et nederlag da. Men vi har også vært oppe i 11,8. Nå godtar vi mer at dette svinger, sier Børge.

– Vi kan kanskje bli bedre når det gjelder tapsprosent etter grising. Den er 12 prosent i dag, undrer June.

– Det er nye opplevelser hele tiden med grisepurkene og hvordan grisinga forløper. Vi hadde ei purke som ikke kom i gang med grising. Purka ble matlei. Vi startet trolig for sent med aktiv fødselshjelp. Alle 12 grisungene måtte dras ut, men de første 7 var dødfødte. Dette var sju fantastisk store flotte grisunger, mens de som levde var mer normale, forteller Børge.

Nå håper både June og Børge å få plass på Norsvinskolen for smågrisprodusenter. Men det bør ikke krasje med når de har grising hvis de skal reise begge to. Det er far til June som er avløser, men han ønsker ikke ha ansvar for grisinga. June og Børge venter derfor spent på brev fra Norsvin om når skolen er, og om de begge får plass.

 

UNDERLIG FÔRING OG SMÅGRISPRIS

Siden sist vi var på besøk har smågrisbingene fått to automater.

– Vi synes én automat i bingen ble noe snaut, og prøver nå med to. Kanskje blir det ingen forskjell, sier Børge. I en av bingene prøvde de å ha purkefôr i den ene automaten.

– Det rare er at smågrisen spiste mest i automaten med purkefôret de første dagene etter avvenning. Smågrisfôret var de ikke så interessert i, forteller Børge. Både June og Børge synes de har lært mye første året som smågrisprodusenter, men enkelte ting har de problemer med å forstå.

– Vi jublet da vi leste i Bondebladet at smågrisprisen skulle gå opp, men ble litt lange i maska da oppgjøret fra slakteriet kom. Puljetillegget var tatt bort og nettopris til oss ble lavere, forteller June.

– Det virker som systemet rundt priser og tillegg forandres hele tiden. Det er derfor vanskelig å følge med på hva den virkelige smågrisprisen blir før en får avregninga i posten. Men den kommer til gjengjeld veldig raskt etter at vi har levert smågrisen, sier Børge.

Av nye ting som vurderes er om de skal strø med kutta halm i stedet for flis i grisebingen.

– Flis hentes fire mil unna med innleid transport, og er ikke spesielt rimelig. Halm har vi på jordet, men den må være godt kutta før den kan brukes i grisehuset, avslutter Børge.