Stikkord:
Bildet: John Harald Johnsen fra Nesna i Nordland er best på slaktegris i 2022 slik han har vært i 8 av de 10 siste årene. Foto: Tore Mælumsæter
John Harald Johnsen fra Nesna er tilbake på toppen som beste slaktegrisprodusent i Ingris. Han har vært beste slaktegrisbesetning i Ingris i hele 8 av de 10 siste årene. Med seg som nr. 2 har han Iris Mehus og Halvdan N. Pedersen fra nabolaget. De har også vært stabile i toppen av Ingris lenge, og gikk helt til topps i 2016. Da ble Johnsen nr. 2. Siden 2016 har det vært en sterk utvikling hos begge disse besetningene. I snitt vokser grisen i dag 127 gram mer per dag, og antall dager fram til slakt er redusert med ei uke i de to besetningene. Samtidig er antall døde og kasserte gris redusert fra 1,5 til 0,5 %. På minussida har fôrforbruket gått litt opp siden 2016, og kjøttprosenten er et prosentpoeng lavere.
Fasefôrer kastrater – fersk granflis
– Vi bruker sterkt enhetsfôr på purkene, men fasefôrer kastratene, forteller Johnsen.
Kollega Pedersen bruker derimot sterkt enthetsfôr til både purker og kastrater i hele perioden. De bruker format 130 stjerne fra Felleskjøpet, mens Johnsen får fôr fra Fiskå. Begge har tørrfôring, men grisen har tilgang til vann i troa og nipler rett ved troa. Begge bruker også silo som grovfôr. Johnsen mener silo til gris er noe overvurdert.
– Vi fliser i tillegg opp råflis fra eget granvirke med granbaret på. Det liker grisen veldig godt, og det er et veldig godt tiltak mot for eksempel halebiting, mener Johnsen.
Slik flis bør imidlertid være fersk, og Johnsen fliser opp for et par uker av gangen.
Grisehus fra 2010
Både Johnsen og Pedersen har grisehus bygd omtrent på samme tid, i 2010 og 2011. De har ventilasjon med takventiler, rikelig med drikkenipler og god plass til 10-11 slaktegris i bingene. Det er vakuumutgjødsling, støpejernrister og som nevnt tørrfôring. Gris ikke eneste husdyrslag hos noen av dem. Pedersen har robotfjøs og mjølkekvote på 420 tonn, mens Johnsen har 130 vinterfôra sauer pluss fôringsokser.
Kjønnssortert smågris fra Mehus
Både Johnsen og Pedersen får smågris fra Sissel og Trond Mehus. Mehus har tidligere vært både beste purke- og smågrisbesetning i Ingris. Både Pedersen og Johnsen mener smågrisen de får fra Mehus er viktig for at de lykkes så godt. Iris er datter av Sissel og Trond. Hun kjøper dermed smågris fra sin hjemgård. Hos Mehus kjønnssorteres smågrisen i smågrisavdelingen.
– De går i binger på 30 – 33 smågris. Vi kjører grisen til både Pedersen og Johnsen selv, og vi blander ikke sammen gris fra ulike binger på bilen. Smågris fra en binge hos oss blir fordelt ferdig kjønnssortert i tre binger hos de to slaktegrisprodusentene. Slik får ikke smågrisen det fallet i tilvekst som en flytting normalt medfører, forklarer Mehus.
Tenker på de som kjøper smågrisen
Han tror dette er en av årsakene til at Johnsen og Pedersen gjør det så godt.
– For oss har det alltid vært viktig å legge best mulig til rette for de som kjøper smågris. Jeg tror mange smågrisprodusenter tenker alt for lite på de som skal ha smågrisen sier Mehus, og mener både Norsvin og slakteriene burde hatt mer søkelys på dette.
Mehus bruker for eksempel alltid den beste sæden på purkene (Duroc fôr). Fram til nå har han også hatt landsvinpurker og ikke TN70, men går over til TN70 i år. Han tror ikke det vil påvirke resultatet hos slaktegrisen, men det gjorde det kanskje tidligere. Det som kan bli spennende er at Mehus har lagt ut gården for salg.
– Men så langt er det ingen napp, så vi kan fortsette noen år til, sier Mehus.