Stikkord:
Nederst på antibiotikatoppen
Antibiotikabruken i internasjonal husdyrproduksjon er kjempestor.
Det bør være en kraftig tankevekker at det trolig brukes dobbelt så mye antibiotika til friske dyr som til sjuke mennesker.
Erfaringer fra andre land viser at det er sammenheng mellom overdreven bruk av antibiotika og utvikling av resistente bakterier. Effekten av antibiotika taper seg kraftig, og det utvikles ikke nye antibiotika. Derfor har debatten om den postantibiotiske tid lenge vært kraftig.
De siste tjue åra har det så og si ikke kommet nye antibiotika på markedet . Grunnen er enkel; bakteriene utvikler resistens mot antibiotika raskere enn legemiddelindustrien greier å utvikle og ikke minst finansiere nye produkter. Den negative utviklingen går så fort at det rett og slett ikke lønner seg å bruke ressurser på å utvikle nye.
European Medicine Agency (EMA) har studert bruk av antibiotika til matproduserende dyr i 25 EU/EEA-land (2011). Dette var bakgrunnen for en sterkt kritisk artikkel i det velrennomerte tyske bladet ”Der Spiegel” i november i fjor. Under tittelen ”Scweinerei im Saustall” fikk den tyske svineindustrien så hatten passet. Du kan lese mer om dette i denne utgaven av Svin.
Hva så med oss i Norge? Med utgangspunkt den samme studien som European Medicine Agency gjorde i 25 land ligger vi nederst på tabellen. For alle som kjenner norsk svine- og husdyrproduksjon er ikke dette noen bombe.
Ikke nok med at vi ligger nederst når det gjelder forbruk i volum, vi ligger også nederst når det gjelder bruk av bredspektrede antibiotika. Størsteparten av det som brukes i sjukdomsbehandling er penicillin her hjemme. Bare tre-fire prosent er tetracykliner.
Det er ikke sikkert at den jevne manmn og kvinne bryr seg så mye med dette. Men det burde de gjøre. Dette er viktig ikke minst for menneskers helse. I Norge sto humanmedisinen for 88 prosent av all antibiotikabruk i 2011, mens antibiotikabruken til matproduserende dyr sto for de resterende 12 prosent.
Den lave antibiotikabruken i norsk husdyrproduksjon bør være ett av mange gode argumenter for fortsatt å legge lista høyt når det gjelder nasjonale dyrevelferdskrav. Det gjelder å holde importvernet oppe, være herre i eget hus, og ikke minst sørge for fortsatt norsk matvareproduksjon og beredskap.
«En europeisk undersøkelse plasserer Norge på bunnen av tabellen når det gjelder antibiotikabruk til matproduserende dyr. Nok et godt argument for norske husdyr.»