Publisert: 01.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Når sier slaktegrisprodusenten stopp?

Dekningsbidraget på slaktegrisen raser, men nå har også smågrisprisene falt kraftig. Hvor går smertegrensen for slaktegrisprodusentene?


Når sier slaktegrisprodusenten stopp?

Dekningsbidraget på slaktegrisen raser, men nå har også smågrisprisene falt kraftig. Hvor går smertegrensen for slaktegrisprodusentene?

 

I første del av september var smågrisprisen 560 kr (uten tillegg) og kjøttprisen 17 kroner. Med en slaktevekt på 76 kilo og kraftfôr som alt fôr, gir det et dekningsbidrag på rundt 120 kr grisen. Har en nesten nytt grisehus tilsvarer dette kanskje bygningskostnadene. En del har nok også høyere bygningskostnader. En bør med andre ord ha rimelig fôr eller et eldre nedskrevet hus for å ha betaling for å gå i grisehuset.

Nylig falt smågrisprisen med 30 kroner i to omganger. 18. september falt den ytterligere 40 kroner til 460 kroner smågrisen. Dette gir billigere smågriser for slaktegrisprodusenten, men kjøttprisen faller trolig tilsvarende. Det er konkurranse i markedet om smågrisprodusentene. Smågrisprisen blir dermed «kunstig» høy helt til slaktegrisprodusentene kutter ut å ha innsett.

Svin har spurt tre slaktegrisprodusentene fra henholdsvis Rogaland, Hedmark og Østfold hvor grensen går eller når de lar vær å fylle opp fjøset med nye smågris?

 

UNDERLIG AT INGEN KUTTER UT

– Vi har et nesten nytt og lettvint slaktegrishus fra 2003. Vi har også fast avtale med en smågrisprodusent pluss at vi har tilgang til rimelig myse som fôr. Vi vil derfor neppe hoppe over noen innsett. Trolig er dette vanskeligere enn før da mange er bundet opp i avtaler. Men økonomien er nå så presset at det er underlig at de med eldre hus og lavt dekningsbidrag ikke tar seg en pause, sier Sveinung Svebestad i Sandnes, som også er konsernstyremedlem i Gilde Norsk Kjøtt. Svebestad regner jevnlig på dekningsbidrag, men har ikke fått regnet på de siste prisene på smågris og slakt. Medio september hadde han imidlertid dekket kapitalkostnader og trolig litt arbeidslønn for å gå i grisehuset.

 

HAR HELT NYTT HUS

– Vi flyttet inn i slaktegrishuset i fjor etter å ha investert fire og en halv million. Å kutte ut et innsett er derfor ingen problemstilling. Vi har dessuten avtaler vi bindes opp av. Samtidig har vi tilgang til myse og har dermed rimeligere fôr enn gjennomsnittet. Marginene er knappe, kapitalkostnadene høye og det blir lite eller kanskje ingenting igjen til arbeidslønn. Men det er ikke aktuelt å stenge fjøsdøra, sier Tore Sætren på Løten.

 

AVTALER GJØR DET VANSKELIG

– Vi har eldre nedskrevet slaktegrishus med plass til 475 griser i innsettet, og kan godt kutte ut et innsett eller to når lønnsomheten er så lav som nå, sier Øyvind Funderud fra Våler i Østfold. De har ikke tilgang til rimelig myse, og tror det passer at dekningsbidraget i øyeblikket kan være rundt 120 kroner grisen.

– Det er veldig lite, men vi har avtale med smågrisprodusenter som funger veldig bra og får gris vi er fornøyd med. Det er vanskelig å hoppe ut av slike avtaler. Dette tror jeg i dag kan gjelde mange slaktegrisprodusenter, sier Funderud.

Men de dropper gjerne et innsett eller to hvis smågrisprodusenten kan kombinere dette med smågrisslakting.

– Det gjorde vi for et par år siden da også dekningsbidraget var veldig lavt, sier Funderud. I dagens situasjon med avtaler tror han dekningsbidraget må krype under 100-lappen før du får noe omfang av slaktegrisprodusenter som stenger fjøset uten at dette kombineres med smågrisslakting.