Publisert: 29.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Når helsestatusen ryker


Når helsestatusen ryker

 

God svinehelse kan ikke tas for gitt. I Norge har vi i mange år kunnet glede oss over frihet fra mange alvorlige og kostbare produksjonssykdommer, sykdommer som rir dyr og produsenter som et mareritt i mange andre land.

Fortsatt er vi heldig stilt når det gjelder dette. Men hvor lenge er norsk svineproduksjon i paradis? Det er all grunn til å stille spørsmålet. I dette nummeret av Svin bruker vi derfor svært mye plass på helsestoff. Vi forteller blant annet historien om hvordan spesielt friske griser (SPF) slo rot i Norge, og hvilket potensiale denne produksjonen har.

Men kanskje like viktig akkurat nå er det å vende blikket mot våre gode naboer i øst. PMWS har med ett blitt en del av svensk svineproduksjons hverdag. I dag har mer enn 120 svenske besetninger sykdommen, men det er altså ikke mer enn tre år siden den slo rot i nabolandet. Også den svært smittsomme virussykdommen PRRS er nå påvist for første gang i Sverige. Tidligere har vi vært forskånet for PRRS både i Finland, Sverige, Norge og Island.

Vinterens studiehefte til norske svineprodusenter handler om forebyggende helsearbeid.