Publisert: 29.04.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Når far lukter svidd …

Grillsesongen er for lengst i gang, og mer enn åtte av ti nordmenn grillet utendørs i fjor i følge tall fra MMI.


Når far lukter svidd ...

Grillsesongen er for lengst i gang, og mer enn åtte av ti nordmenn grillet utendørs i fjor i følge tall fra MMI.

 

– Det sosiale med grillingen blir stadig viktigere, sier Craig Whitson, den amerikanske grillkokken og mannen bak boka «Far lukter svidd». Han mener at nordmenn fremdeles har et stykke igjen å gå før vi tar igjen amerikanerne hva grilling angår.

I Norge spør vi om vi skal grille i dag?

I USA er spørsmålet; hva skal vi grille i dag? sier Whitson.

Men det er også mange nordmenn som griller, faktisk så mange som 86 prosent av landets befolkning. En undersøkelse MMI har gjort for Opplysningskontoret for kjøtt viser at husstander som tjener mye griller vesentlig mer enn husstander som tjener mindre. Men de fleste synes å kose seg med grillen og grillmaten. Ungdom i aldersgruppa 15 til 24 er de som griller minst. Bare en fjerdedel av ungdommen i denne aldersgruppa grillet 15 ganger eller mer i fjor.

 

Lyst til å prøve noe nytt?

 

SPARERIBS

Her får du ei oppskrift på spareribs. Spareribs er griseribbe som er skåret på tvers. Den kan også skjæres på langs, og da kalles det ofte grillben. Spareribs kan med fordel forkokes i lettsaltet vann cirka 1 time før de krydres og grilles.

Fåes ofte kjøpt ferdigkrydret, men smaker også godt med en grillsaus.

Skal de grilles fra rå tilstand anbefales det å pensle med marinade og bake i folie til de er møre. Grilles så uten folie i noen minutter så de får en fin og sprø overflate.

 

4 porsjoner

800 g svineribbe skåret i ribber 4 ss ketchup 2 ss honning 1 ss rødvindeddik 1 ss sennep 2 ts grillkrydder (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:

1. Lag marinade av ketchup, honning, rødvinseddik, sennep og evt. grillkrydder.

2. Smør grillmarinaden over ribbena og legg dem på grillen.

3. Grill spareribs ca. 10 minutter på hver side.

Tilbehør som smaker godt ved siden av er; grillede maiskolber, grillede tomater, grillet løk med urter, bakt potet med rømme, og en salat laget av grønn og rød salat, vannmelon og løk i ringer.