Publisert: 08.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Naboer og møkkspredning

Møkkspredning er bestandig et tema som kan diskuteres, særlig for de som har mange urbane naboer.


Naboer og møkkspredning

Møkkspredning er bestandig et tema som kan diskuteres, særlig for de som har mange urbane naboer.

 

De fleste er sannsynligvis for lengst ferdige med den delen av våronna når dette leses. Men noen tips for neste gang kan likevel være godt å ta med seg. Til høyre har vi klippet et forslag til informasjonsbrev som det danske Landbrugets Rådgivningscenter har utarbeidet. Å ha et godt forhold til sine naboer, både under og etter våronna, er viktig for å kunne akseptere at det blir møkkluft noen dager. Å ta hensyn og spille på lag kan være en god investering.

 

Kjære nabo!

Om få dager skal jeg kjøre ut husdyrgjødsla. Jeg kaller det også gjødsel, fordi husdyrgjødsla inneholder nødvendige næringsstoffer til plantene på åkeren.

Hvorfor spreder jeg husdyrgjødsel på våren?

Det gjør jeg for å skåne miljøet mest mulig. Om våren gror plantene nemlig best og utnytter derfor næringsstoffene i husdyrgjødsla, så de ikke går tapt til grøfter, bekker og vatn.

Hvorfor kjører jeg husdyrgjødsel i godt vær?

Husdyrgjødsel lukter mest når været er godt. Derfor burde jeg kjøre ut husdyrgjødsla i dårlig vær. Desverre er tunge maskiner og våte jorder en dårlig kombinasjon.

Ring og la oss lage en avtale

Jeg vil gjerne ta mest mulig hensyn. Derfor: Hvis du har tidspunkter i løpet av våronna (fram til ca 17. mai), hvor lukt av husdyrgjødsel er særlig ubeleilig, f.eks. ved en fest eller fødselsdag, så ring til meg i god tid. Så lager vi en avtale om passelig tid.

Jeg forteller gjerne deg og din familie mer om utnyttelse av husdyrgødsel og viser også frem maskiner og utstyr som vi bruker for å få husdyrgjødsla hurtig ned til plantenes røtter. På den måten gavner vi både miljøet og får begrenset luktplagene.

Tre liter per kvadratmeter

Jeg spreder cirka tre – fire liter husdyrgjødsel pr. kvadratmeter. Tre liter inneholder 14 gram nitrogen og 3,5 gram fosfor. Siden skal jorden bli tilført 5 – 10 gram nitrogen fra handelsgjødsel, så plantene fortsatt vokser og kan bli brukt til bl.a. brød, andre matvarer eller fôr til dyrene.

Med ønske om en flott vår og et godt naboskap

Hilsen din nabobonde Ola Nordmann, Lia gård. Telefon 999 888 777.