Publisert: 08.01.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Mutasjon gjør ribba magrere

 

Svenske forskere har funnet en genmutasjon som gjør grisen mer muskuløs enn villsvinet. Bak står et hittil ukjent jokerprotein med hemmeligheter i ermet, mener de.


Mutasjon gjør ribba magrere

 

Svenske forskere har funnet en genmutasjon som gjør grisen mer muskuløs enn villsvinet. Bak står et hittil ukjent jokerprotein med hemmeligheter i ermet, mener de.

– Dette er forklaringen på at juleskinka i 2009 er vesentlig magrere enn for eksempel det 1949-skinka var, sier Leif Anderson ved Uppsala Universitet i en pressemelding.Han har ledet studiet som antyder at det er et spesielt gen som gjennom generasjoner har bidratt til å avle tamgriser som er stadig magrere og mer muskuløse. Det er nettstedet forskning.no som skriver dette. I et samarbeid med amerikanske forskere har Uppsala-forskerne funnet et hittil ukjent protein som kan stå bak denne genmutasjonen. Studiet ble publisert i tidsskriftet PloS Biology ved juletider.

Mer fett på villsvinetSammenliknet med villsvinet har dagens tamgriser betydelig mer muskler og mindre fett på kroppen. Bakgrunnen for at Anderson allerede for 20 år siden krysset tamgris med villsvin var at han nettopp ville finne ut hvorfor det er slik. Han ville finne de genetiske endringene mellom de to slektningene på molekylnivå. Femten år etter krysningsforsøket oppdaget de svenske forskerne en mutasjon i et gen som regulerer en spesifikk tilvekstfaktor i muskel, IGF2, og som så litt annerledes ut hos grisene som menneskene har domestisert. Hos tamgrisen åpner genet ”krana” for et protein som øker muskelmasse og minsker fettmengden med noen prosent. Det gjør ikke genet hos villsvinet. Men hvorfor?

Nytt proteinSammen med forskere fra det amerikanske forskningsinstituttet Broad Institute i Boston gikk de i gang med å finne ut om muskelproteinet hadde en medspiller et eller annet sted i genom-kulissene som påvirket dets virksomhet i dyra. Det var slik de fant det hittil ukjente proteinet ZBED6. Dette proteinet virket å binde villsvinvarianten av genet, slik at vekstproteinet ikke fikk flomme, ifølge forskerne. Det viste seg også at det nye proteinet var en skikkelig joker i genomet, som øvet innflytelse også på helt andre egenskaper enn grisemuskler.- Forskerne identifiserte et nytt protein som ikke bare kontrollerer muskelvekst og fettmengde hos griser, men som også later til å spille en mye større rolle i genomet enn man har trodd, heter det i en pressemelding fra Broad Institute. Det viser seg at jokerproteinet knytter seg til omkring 2 500 forskjellige steder i genomet, i følge pressemeldingen. Proteinet ser ut til å være en viktig faktor for å kontrollere hvordan mange viktige gener i kroppen vår kommer til uttrykk, som bl.a. er tilknyttet hjerte- og karsykdommer, betennelsessykdommer, nevrologiske sykdommer og kreft, sier Kerstin Lindblad-Toh fra Uppsala Universitet, leder av samarbeidsstudiet.

– Norske griser har nok genvarianten- Dette er et svært viktig funn rent biologisk, sier Eli Grindflek, som er forsker ved Norsvin og Institutt for husdyr og akvakultur ved Universitet for miljø- og biovitenskap på Ås.- Det er ofte vanskelig å finne de genetiske forandringene som direkte forårsaker variasjon i egenskapen, så det er morsomt når de påviser årsaken slik som i dette tilfellet, sier hun.Hun legger til at det nok er mekanismen som er funnet her, sammen med seleksjon for mange andre genvarianter, som har gjort at grisene over tid har blitt magrere.Grindflek tror imidlertid den nye kunnskapen vil være av begrenset anvendelse innenfor praktisk avl i Norge, mye fordi forskjellen mutasjonen utgjør på muskler og fettmengde ikke er så stor. I svenske tamgriser har dessuten nesten alle dyrene den muskelbyggende genvarianten, og hun regner med at dette også er tilfelle for norske griser, selv om man ikke har undersøkt akkurat dette. Til forskning.no sier Eli Grindflek blant annet; – Denne fordelaktige mutasjonen er mer eller mindre fiksert i moderne populasjoner, gjennom avl for best mulig kjøttprosent gjennom mange generasjoner.

(Ribbebilde) MAGRERE: Genmutasjon er en av forklaringene på at ribba har blitt magrere de siste åra, viser en ny studie.