Publisert: 21.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Munn- og klauvsjuke på Kypros


Munn- og klauvsjuke på Kypros

 

Kypriotiske veterinærmyndigheter bekreftet 02.11.07 munn- og klauvsjuke i flere flokker med sau i Larnaciadistriktet. Det er første gang siden 1964 at munn- og klauvsjuke er påvist på Kypros. For reisende til Kypros er det viktig å merke seg at det ligger en flyplass innenfor observasjonssonen. Flyplassen er ankomststed for charterturister til Kypros. Alle positive flokker som er mistenkt for å være smittet er avlivet og destruert.

Hele den greske delen av øya er omfattet av restriksjoner og smittesituasjonen er uoversiktlig. All innenlands forflytning av klauvdyr og produkter fra disse er forbudt. Eksport av de samme dyreslag og produkter er også forbudt uavhengig hvilket sted de stammer fra.

For personer som skal til Kypros i nær framtid, betyr dette at de ikke må bringe med seg næringsmidler/dyreprodukter som inneholder ingredienser som stammer fra klauvdyr.

Dersom du nylig har vært på Kypros og brakt med deg meieriprodukter, kjøtt eller andre dyreprodukter, må du sørge for at de blir tilintetgjort.

Mattilsynet råder ellers folk som har feriert på Kypros om ikke å oppsøke norske gårdsbruk før det har gått minst 48 timer etter at de har kommet hjem. Norsvin anbefaler 72 timer for personer som har vært på Kypros før de går inn i norske husdyrbesetninger.