Publisert: 24.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Mulighetenes marked


Mulighetenes marked

 

Rare greier? For lite kjøtt og for lite korn. Uff da, det var da ille. Vi kan se det sånn, eller vi kan velge å se mulighetene som ligger i dagens situasjon. Jeg tror på de som spår at vi får en varig heving av prisen på varene vi produserer. Det gir meg fornyet tro på landbruket og at matproduksjon igjen får den oppmerksomhet den fortjener. Det bør også gi oss en mulighet til å klatre noen trinn på inntektsstigen. Håpet er at ungdommen ser det på samme måte og tar sats som bønder for framtida!

Men det er mange som vil ha av kaka før den kommer til oss. Her må vi være på vakt. Alle de som produserer innsatsfaktorer eller utfører tjenester for oss ser de samme mulighetene. Nå bør det være råvareprodusentene sin tur! Etter en møysommelig innsats fra mange svineprodusenter og Helsetjenesten for svin, var planen å feire at Norge var erklært fri for mykoplasma nå i høst. Sånn gikk det dessverre ikke. En årvåken produsent i Rogaland så for noen uker siden symptomer på sykdom i sin besetning og slo alarm. Det viste seg at de hadde fått mykoplasma og at det var spredt til noen flere gårder. Det er ingen god følelse for den som får ansvaret for å ha spredt sykdommen, men takk for at du fulgte med på dyra dine og tok signalene på alvor! Det har begrenset spredningen.

 Likevel er dette enda en vekker på hvor sårbar helsestatusen til norsk gris er. Dette var heldigvis ikke en ny sykdom. Det kan det være neste gang. Vi har alle sammen et enormt ansvar og kjeden blir ikke sterkere enn det svakeste ledd. Sjekk rutinene og vær nådeløs i gjennomføringen av dem. Da gjør du en viktig jobb både for deg selv og ikke minst for fellesskapet. Lykke til!