Publisert: 17.08.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Milliardbøter til husdyrfosfatprodusenter

EU-kommisjonen har gitt bøter på nærmere 1,5 milliarder kroner til europeiske produsenter av fosfater til husdyrfôr for langvarig kartellsamarbeid. Det norske mineralnæringselskapet Normin AS er ikke overrasket.

 


Milliardbøter til husdyrfosfatprodusenter

EU-kommisjonen har gitt bøter på nærmere 1,5 milliarder kroner til europeiske produsenter av fosfater til husdyrfôr for langvarig kartellsamarbeid. Det norske mineralnæringselskapet Normin AS er ikke overrasket.

 

Helt siden 1969 har kartellsamarbeidet pågått. EU startet uannonserte inspeksjoner av saken i 2004, og i henhold til antitrustlovgivningen i EU er flere selskaper ilagt bøter på til sammen 175 millioner Euro, altså om lag 1,5 milliarder kroner. – Det kom ikke helt overraskende på oss i bransjen at kartellvirksomhet ble avdekket av EU. Tidligere har prissamarbeid mellom produsenter av vitamin- og aminosyreprodusenter vært i søkelyset for det samme. Vi har lenge vært kjent med at fosfatprodusentene har vært under etterforskning. Men varigheten på kartellsamarbeidet og størrelsen på bøtene var større enn ventet, sier daglig leder Knut Storaa i Normin AS til Svin. Selskapet er Norges ledende produsent av premikser, mineral- og vitamintilskudd til husdyr, hest og fisk. – Dette har vel ført til at også norske husdyrprodusenter har betalt mer enn de skulle for fôret?- Det må vi regne med. Så omfattende og langvarig som dette kartellsamarbeidet har vært, har det påvirket prisene i hele verdensmarkedet, sier Storaa.

 

Yara og Kemira slapp unna

 

Han sier at han er glad for at Yara, som kjøpte det finske selskapet Kemira for noen år siden, ikke er bøtelagt og involvert i skandalen. De skandinaviske produsentene av premikser, mineral- og vitamintilskudd handler i stor grad med dette selskapet. Men de fleste har hatt forretninsgmessig kontakt med de bøtelagte selskapene, og et av dem har også egen agent i Norge. Det gjelder det belgiske selskapet Tessenderlo Chemie N.V. Dette selskapet fikk den største bota, men svak økonomi gjør at den ble redusert med 50 prosent. Det lyktes ikke Svin å få kommentar fra selskapets agent i Norge, Ella Trading.

 

Avhengig av fosfater

 

Moderne fôrproduksjon er helt avhengig av tilgang på fosfater. Råstoffet kommer fra gruver rundt om i verden, særlig Finland, Russland og Afrika. Etter at kjøtt- og benmjølforbudet kom ble disse råvarene enda viktigere for fôrindustrien. Det er ulike produsenter som kjøper fosfatråstoffet, også gjødselprodusenter. Nettstedet thepigsite.com skriver at kartellet har fungert i over tre tiår. Kartellet var kjent under navnet ”klubben” CEPA (Centre d’Etyde des Phosphates Alimentaires), eller senere super-CEPA. Medlemmene møttes regelmessig for å koordinere prisene både på europeisk nivå og landsnivå. Det var i 2003 at Kemira ba om overbærenhet, og informerte EU om kartellet. Til sammen 13 selskaper kom under overvåkning i forbindelse med EUs undersøkelser. Thepigsite.com skriver at EU har gitt avslag på bøtene i henhold til ulikt regelverk i EU, og presenterte følgende oversikt over selskaper som er bøtelagt.

 

Slik ble bøtene

 

Gruppe Reduksjon Reduksjon Endelig bot(IP/02/247) (lovlig tak) i EURO

Yara Phosphates Oy (FI) 100% 0Yara Suomi Oy (FI) Kemira Oy (FI)Tessenderlo ChemieN.V. (B) 50% 10% 83 752 000Ercros S.A. og ErcrosIndustrial S.A (ES) 10% 14 850 000Quimitécnica.comComercio e IndustriaQuimica S.A (PT) 25% 10% 2 795 000Jose de Mello SGPSS.A. (PT)FMC Foret S.A (ES) 10% 14 400 000FMC Chemicals Netherlands B.V. (NL)FMC Corporation (USA)Timab Industries SA (FR) 5% 59 850 000

(kilde: thepigsite.com)