Publisert: 14.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

–Miljø og fôring i fokus

Flere nyheter innen fôr og fôring ble vist på Agromek. Men tekniske og faglige miljøtiltak var antakelig det området som dominerte mest. Danske svineprodusenter er i år pålagt å redusere sin ammoniakkfordampning fra grisehus.


–Miljø og fôring i fokus

Flere nyheter innen fôr og fôring ble vist på Agromek. Men tekniske og faglige miljøtiltak var antakelig det området som dominerte mest. Danske svineprodusenter er i år pålagt å redusere sin ammoniakkfordampning fra grisehus.

 

67 818 besøkte årets Agromek. Det er 1500 flere enn i 2006, men fra Norge kom det bare 1252,og det er 660 færre enn i fjor. På messa ble det vist utstyr fra over 1300 firma. Som vanlig var det mest å se for de som har gård med gris eller ku, selv om det også var nyheter for kornbonden.

Det investeres stadig hardt i dansk husdyrproduksjon. I år bygges det cirka 1,1 millionkvadratmeter nye kufjøs eller grisehus. Samtidig øker gjelda. Den danske heltidsbonden skylder nå over 11 millioner, eller det dobbelte av hva de gjorde for seks-sju år siden.

Nytt av året er at danske svineprodusenter nå er pålagt å redusere ammoniakkfordampning fra grisehusene sine med 15 prosent. Det er flere måter å gjøre dette på. I nybygg er løsningen mer fast areal og mindre spalter i gulvet. En 50/50 fordeling av fast gulv kontra spalter tilfredsstiller framtidige krav (alle norske svinebønder ville derfor klart kravene). Men det finnes også andre måter å løse dette på. En kan investere i luftrensing, tilsette syre i gjødsla, eller en kan gjøre noe med fôret. Mindre protein eller tilsetting av benzosyre i fôret blir for de fleste trolig den rimeligste løsningen.

Vi gir her en oversikt over svinenyheter på Agromek sett med våre norske øyne. Danskene graderer nyhetene i antall stjerner, tre stjerner regnes som de største nyhetene. Se også agromek.dk

 

Smågristro spesial

Boifiber-Damino er egentlig et firma som selger fôrmidler. Men de fikk tre stjerner for Playfeeder, ei spesialtro til smågris tilpasset fôring av små mengder fôr eller mineraler (for eks. jern). Troa har riflet trobunn slik at fôret ikke glir unna. Det finnes også dupper som smågrisen kan suge på. Troa kan stilles i to vinkler. Den er montert på ei glideskinne og det er enkelt å forandre vinkel eller fjerne troa. Prisen for troa er kun en drøy hundrelapp.

 

Stor kuleventil

Skiold Datamix viste en kuleventil montert der fôret faller ned i blandetanken. Kula åpnes og stenges automatisk. Løsningen betyr at ingen luft eller fuktighet gir problem med for eks. mugg i nedløpet. Løsningen kan ettermonteres på eldre anlegg. Prisen er ca 4000 kr.

 

PDA til fôringsanlegget

ACO Funki viste Funkinet online PDA. Det betyr at en kan betjene et våtfôringsanlegg mens en for eks. går rundt i fjøset. Som eksempel kan en endre antall gris eller fôring i en binge. All fôraktivitet kan også startes og stoppes manuelt. Men PDA-styring krever at gården har trådløst nettverk.

 

Pelleterte mineraler

Vitfoss sine Vitacaps mineralblandinger fikk tre stjerner. Her er mineraler/vitaminer innkapslet i ekstrudert hvetestivelse til 3mm pellets. Det betyr et støvfritt produkt som enklere kan blandes i for eksempel kraftfôr. Mineralblandingene selges dessuten både i bulk og småsekk.

 

Stein og metallsamler

Big Dutchman fikk to stjerner for FA 2.5 Hydromix, eller en boks for utskilling av fremmedlegemer i våtfôringsanlegget. Boksen kan enkelt ettermonteres ved å kappe fôrrøret. Den kan tømmes uten verktøy gjennom å åpne et lokk. Steinsamleren har også innebygd magnet for utskilling av metalstumper. Pris er ca 4000 kr.

Big Dutchman tilbyr også fôrtank med frekvensstyrt omrører. Det vil si at effekten tilpasses mengden som til enhver tid er i tanken.

 

30 ml før grising

SCA Danmark fikk tre stjerner for deres ParturAid, et energitilskudd som purkene får cirka åtte timer før grising. ParturAid inneholder mineraler, vitaminer og lettoppløslig energi. Disse hindrer at purka blir utmattet under grising, og har i forsøk gitt færre dødfødte grisunger.

 

Hurtigtest toksiner

Vitfoss viste også RidaQuick Don, en hurtigtest av toksinet Don i korn. Dette er en test som gjøres i løpet av et kvarter av en bonde eller ei mølle. Grensen for når testen slår utligger på 1 ppm. Det tilsvarer nivået der Don kan være farlig for gris. Det finnes flere andre farlige toksiner i tillegg til Don. Men hvis Don er et problem, vil trolig også andre toksiner være tilstede i partiet. Ei startpakke med fem tester koster 1650 kr. Deretter blir pris per test ca. 170 kr.

 

Vanntett varmelampe

VengSystem VE150 er ei vanntett varmelampe som skal tåle mye. Den er i sortmalt aluminium som leder vekk overskuddsvarme og forlenger pæras levetid. Lampa kan leveres enten med nett eller glass med gummitetning til beskyttelse av pæra.

 

Sårsalve

Danske Stormøllen fikk stjerne for sin Stalosan Salve. Det er en salve som hindrer infeksjoner, virker uttørrende og som får sår til å gro. Den er spesielt tiltenkt liggesår hos purker, og skal påføres rett på såret. Salven kan fås i enten 290 grams tuber til 110 kr stykket, eller i 2 kilos bokser.

 

Smart fôrsilo

FC fôrsilo fra Tunetanken fikk to stjerner for sin nye modell heltstøpt fôrsilo i størrelser opp til 75 m3. Den har helt glatt innvending overflate, og har 70 graders silobunn. Dermed faller fôret i midten og langs kanten ned samtidig. Det eliminerer faren for «lommer» med gammelt fôr. Selve bæringen er utenpå. Det betyr at det ikke finnes bolter og kuldebroer i silokammeret.

 

Luftvasker

TLV luftvasker fra Turbovent fikk Agromekprisen for er et moduloppbygd rensesystem til å fjerne lukt, ammoniakk eller/og støv i for eks. husdyrrom. Ved fjerning av støv monteres vanndyser i bunnen av røret. Ved fjerning av ammoniakk tilsettes vannet svovelsyre, og ved luktfjerning bygges det inn sju biofilter i luftvaskeren.

 

Klimacomputer

Scan Airclean fikk tre stjerner for sin CB-3200 klimacomputer. Den kan motta input fra to målesteder i samme avdeling, og styre to sett utluftningskanaler og spjeld forskjellig. Det betyr for eksempel at en kan la en viss prosent av ventilasjonslufta i rommet gå gjennom et luftrensingsanlegg.

 

Fleksibel vogn

JH miniStrø er en batteridrevet skinnebanevogn fra Jørgen Hyldegård. Den fikk også tre stjerner på Agromek. Vogna kan brukes både til å fôre, fylle fôrautomater og å strø. Den kan ta inntil fire ulike typer fôr eller strø. Vogna lesses automatisk, og kan kjøre ulike baner opptil åtte ganger daglig.

 

Hurtikobling fikseringsbås

Egebjerg viste Easy Just, en fjærbelastet bolt som enkelt, uten verktøy kan flytte fikseringsgrinden (montert på gjødselrist) ut eller inn.

 

Sorteringsvekt for storbinge

Domino Sorteringsvekt er en treveis vekt til bruk der slaktegrisen går i storbinger (over 250 griser). Vekta plasseres mellom grisens hvile- og eteareal. Ved hjelp av veiedata sendes grisene til to ulike areal med hver sin fôrblanding slik at fasefôring kan praktiseres. Griser som er tunge nok kan sorteres ut for slakt. Vekta forhandles av Domino og koster rundt 100 000 kroner.

 

Nye gjødselpumper

Lille Harsø Maskiner med 30 ansatte hadde oppfinnerrekorden på Agromek. De viste hele 13 godkjente nyheter. De fleste har med spredning av husdyrgjødsel å gjøre. Aktuell for Norge er for eksempel ei ny hydraulisk drevet membranpumpe type HM 5,5 beregnet til å pumpe gjødsel over lange avstander.

Konkurrenten Agrometer (bildet) viste TVP 250 en traktordrevet pumpevogn ved vanntank og kompressor til gjød- selpumping over lange avstander og med stor kapasitet. Vanntanken gjør det enkelt å pumpe vann gjennom slanger som avslutning. Begge nyhetene fikk tre stjerner.

 

Varsler mobilen

Ventilasjonsfirma Skov viste FarmWatch som kan brukes til å få varsling på mobiltelefon før eventuelle sykdomsutbrudd i besetningen. Det er endring i vannforbruk som registreres og varsles. Ofte er vannet en indikator på at dyra er i ferd med å bli sjuke.

 

Løftekran

Bopil Herkules Arm er en mobil elektrisk drevet løftkran/transportvogn til for eks. døde dyr. Kranens løfteevne er 1100 kg. Kranen er dreibar, og høyden kan varieres fra 190 til 250 cm. Krana leveres av firma Bopil.

 

Spionkamera

OptiFIT kamera og bildebehandlingssystem fra innredningsfirma Framtiden kan finne skadde eller syke purker i et opplegg med fôrstasjoner. Det tas bilde av purkas bakpart når hun er i fôrstasjonen. Nyheten fikk tre stjerner.

 

Ny innredning

Jyden har problem med å levere nok glassfiberinnredning, og lanserer nå Jydens Fiberløsning i stedet. Denne er 10 millimeter tykk, og har omtrent samme egenskaper og pris som glassfiber. I Norge vil glassfiberinnredning fortsatt bli solgt.

 

 

Tre på Agromek

 

Bra systemer

– Danmark er et lite landbruksland, men her finnes gode systemer og bra organisering, sier Ning Chao i Kinas største slakteri Yurun Food. Yurun slakter i følge Chao 600 millioner griser i året. Chao tilbringer ei uke i Danmark og har nettopp besøkt det nye slakteri ved Horsens.

 

Tenker bygge

Martin Ravn (32) er svineprodusent ved Holsterbro, ikke langt fra Herning og Agromek. Ravn har 700 purker og selger 7 kilos smågris. Nå tenker han i stedet selge dem ved 25 til 30 kg.

– Det betyr enklere smågristransport, og det er lettere å få solgt grisen, forklarer Ravn. Han er på Agromek for å møte leverandører til et nytt grisehus for smågris. Prosjektet vil koste rundt 5–6 millioner kroner, tror Ravn.

 

Møter og storbinge

Tidligere Norsvinleder Olav Røiseland er på Agromek for å delta i møte for europeiske svineprodusenter. Men han er også innom messa for å se løsninger for framfôring av slaktegris i storbinger.

– Jeg har funnet noe jeg synes er interessant, sier Røiseland.