Publisert: 20.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Mer forskning på fett

Et nytt, stort fireårig prosjekt knyttet til spekket i grisen og fettet i fôret settes i gang i disse dager. Ernæring og genetikk knyttet til produktkvalitet er stikkord for fettprosjektet.


Mer forskning på fett

Et nytt, stort fireårig prosjekt knyttet til spekket i grisen og fettet i fôret settes i gang i disse dager. Ernæring og genetikk knyttet til produktkvalitet er stikkord for fettprosjektet.

 

– Det er behov for mer forskning rundt disse problemstillingene. Vi trenger mer kunnskap for å forstå sammenhengene bedre, sier Hallgeir Sterten i Felleskjøpet Fôrutvikling. Både Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NLH, Norsvin og Felleskjøpet Fôrutvikling er involvert i fettprosjektet.

– Vi har blitt flinkere når det gjelder innhold av marine fettsyrer i svinekjøtt. Etterkontroll viser at vi har god kontroll på metta og umetta fettsyrer (jodtallsproduktet) og fiskefett (C 22:5/6) i kraftfôr. Vi vet også at tilført mengde marine fettsyrer i smågrisperioden har betydning for innholdet av C 22:5/6 i slakt. Men når det gjelder jodtall i spekk og spekkfasthet har vi fortsatt store utfordringer. Fettmetabolisme hos gris er vanskelig. Vi vet at grisen kan danne C 22:5/6 sjøl om det ikke finnes i fôret, sa Sterten på Norsvins fôringsseminar.