Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Maten må bli dyrere


Maten må bli dyrere

 

Det er mye å glede seg over om dagen. Aldri før har nordmenn spist så mye kjøtt som nå. Så mye spiser vi at svineprodusentene ikke greier å holde tritt med etterspørselen. Bare rekordstor import hindrer uro langs ferskvarediskene og i avisspaltene.

Også i nabolandet Danmark ser vi at svinekjøttproduksjonen går ned i øyeblikket. Men her har ikke økonomien blitt lettere for produsentene. Sterkt voksende fôrpriser har skapt en situasjon som gjør at store plantedyrkere med slaktegris, og dem er det mange av i Danmark, ikke lenger gidder å fôre fram grisen. De ser seg bedre tjent med å selge korn og jordbruksprodukter til priser som en bare kunne drømme om for kort tid siden. Det samme skjer i Nord-Tyskland, som langt på vei er hjemmemarked også for danske svinebønder. Smågrisprodusenter og 9-30 kilos produsenter blir sittende med skjegget i postkassa. Det er ikke på langt nær nok kjøpere til alle de danske smågrisene, verken i Danmark eller i nabolandet Tyskland.

Det vi opplever er muligens starten på en dypere og mer langvarig trend. Økende levestandard i Russland og Kina skaper større etterspørsel etter kjøtt. Dette virker prisdrivende på viktige innsatsfaktorer som fôr. Økende interesse for biobrensel virker i samme retning. Når vi på toppen av det hele får vann- og avlingsskader i store jordbruksområder, så skjer det noe i råvaremarkedet.

Dyrket jord får større økonomisk verdi. Råvareprisene på mat øker, og Orklas største aksjonær ser signalene og varsler høyere matpriser i flere år framover. Han er ikke alene om å se dette. Etter vårt syn må dette også få følger også for nordmenns holdning til nasjonal matproduksjon. Vi har ikke råd til å ødelegge mer av de skrøpelig små jordressursene vi har.