Publisert: 07.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Markens Grøde

Markens Grøde i Rakkestad beviste nok en gang at dette er ei messe som er verdt et besøk.


Markens Grøde

Markens Grøde i Rakkestad beviste nok en gang at dette er ei messe som er verdt et besøk.

 

Grisen markerte seg på flere områder under årets Markens Grøde i Rakkestad. Norsvin Rakkestad woket svinekjøtt til alle som ville smake.

– Her har vært travelt og kø hele tiden, sa Liv Karin Johansen. Litt lenger bort står Tine og tilbyr sin nye sunne Manajuice med nype, appelsin og gulrot. Gilde Fellesslakteriet delte derimot ikke ut smaksprøver.

– Vi har forandret strategi når det gjelder hvordan vi skal presentere oss. Her er det bonden hovedmålgruppen, og vårt mål er å sette rådgivningen til bonden i fokus, forklarte Tove Nordlie. Med seg hadde hun blant andre Siv Wasenius, spesialrådgiver i fôring.

I en egen krok av messeområdet er alt slik det var i gamledager. Her er smeden i aksjon, mens Øyvind Kristiansen har med seg en skokk unger og lever som husmann i tre dager. Lørdagen var kanskje den store dagen under årets tre messedager med til sammen 15 500 besøkende.

 

Oppskrift Rallygris

Av Henning Solberg og Kurt Sverre Øraas (til 4 personer)

Kjøtt:

600 g edelgris svinekam

Mos:

300 g poteter i terninger 300 g persille-/sellerirot i terninger 3 dl fløte 5 ss hakket gressløk, salvie, løpstikke eller andre urter

Saus:

4 dl eplemost 100 g spekeskinke/salami i strimler 3 ss hakket dill og persille

Pynt:

4 skiver salami/spekeskinke

 

Tilberedning:

Kok poteter og persillerot mørt i vann. Hell av vannet og tilsett fløte og urter. Alt moses med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Stek skiver av svinekammen på grill. Ha på salt og pepper. La kjøttet hvile 5 min. etter steking. Kok eplemosten til halvparten er igjen, tilsett strimler av spekeskinke og urter. Stek salami/skinke på grillen til den blir sprø som kjeks (men ikke brent).

 

Da var stort bondebryllup der navnene på hovedrolleinnehaverne ble hemmeligholdt fram til seremonien. Det var hele Rakkestads og Markens Grødes smilende ungkar og husmann Øyvind Kristiansen som hadde hovedrollen sammen med Rigmor Vestgård fra Søln i Engerdalen.

Hver messedag var det også kokkekamp mellom kjente personer alliert med hver sin mesterkokk. Søndag var rallyfører Henning Solberg på lag sammen med kokken Kurt Øraas. De gjorde stor suksess med retten «rallygris».

– Det var mye som klaffet bra i år, sa svineprodusent og styreleder i Markens Grøde, Erling Hjørnegård. Han var godt fornøyd med 15 500 besøkende og ny publikumsrekord.