Stikkord:
Markedsbalansen bør bli bedre i 2007!
Markedsreguleringen i 2006 har fungert meget godt, slik at vi går ut av 2006 med 700 tonn mindre svinekjøtt på lager enn vi hadde ved inngangen til 2006. Men det har bokstavelig talt kostet flesk i form av høy omsetningsavgift og lave priser. Det er et paradoks at på papiret ser det ut som om markedet har vært i balanse med en produksjon på 115 tusen tonn og et salg på 115 tusen tonn. Men dette er jo etter at det er regulert bort et stort overskudd med ulike tiltak som dere alle kjenner godt til! Disse reguleringstiltakene har vært satt i verk fordi produksjonskapasiteten har vært for høy i forhold til salget av svinekjøtt.
Dekningsbidraget i smågrisprorduksjonen var i desember historisk lav med 3900 kroner per årspurke. Gjennomsnittet for året var litt bedre med 5500 kroner. I kombinert produksjonen var tilsvarende tall 10 800 og 11 500 i dekningsbidrag i gjennomsnitt for 2006. Hvis vi går tilbake til kriseåra i ’99 og 2000 var tallene 10 000,- og 8800 i dekningsbidrag i kombinert produksjonen. De neste tre åra lå dekningsbidraget på ca 12 500,-. Mens det i 2004 og 2005 lå på ca 10 800,- kroner. Vi går nå inn i 2007 med et dekningsbidrag på snaut 9000 kroner.
Dette viser at i 2001 – 2003 hadde vi en rimelig økonomi, mens vi de siste tre åra har ligget i underkant. Foreløpig starter 2007 med meget lave dekningsbidrag, men det er håp om at dette vil rette seg opp i løpet av året. Semintalla våre viser at økningen i semin har stanset opp i andre. halvår. For hele året 2006 under ett var økningen 2,5 %, men mesteparten av denne økningen kom de første tre månedene i fjor. I skrivende stund har ikke den siste prognosen for 2007 kommet, men det er håp om at overskuddet vil bli en del mindre enn de 12 000 tonn som prognosen fra september viste.
Svinekjøttsalget i 2006 har vært godt, vi har ennå ikke fått de endelige salgstallene ut mot forbruker, men sannsynligvis har salgsøkningen vært i overkant av 2 %. Økningen av engrossalget har vært 1 %, men i tillegg har skjærebedriftene redusert sine lagre sterkt i løpet av 2006.
Det som er bekymringsfullt sett fra produsentenes side er at det virker som forsyningsgraden ut i butikkene for svinekjøtt er for dårlig mange steder. Salget kunne og burde ha vært enda større i 2006! Vi hører stadig om butikker som ikke får det de ønsker av svinekjøtt. Mange skjærebedrifter har problemer med å få tak i nok råvarer av gris. Det kan også være mulig at skjærebedrifter har redusert lagrene sine så sterkt, at de ikke er forsyningsdyktige når markedet krever det? Dette er et paradoks når samtidig svineprodusentene opplever historisk dårlig priser på grunn av ga av overproduksjon.
Vi må kunne forvente at tilbudet til forbruker er på topp over hele landet når det gjelder svinekjøtt, – spesielt når vi produserer mer enn nok!