Stikkord:
Mark ser muligheter i det meste
Mark Meirick er en flittig og optimistisk mann. Han driver den lokale bygdemølla som faren etablerte i 1964, og greier å videreutvikle bedriften. Samtidig har han satset på slaktegrisproduksjon.
– Vi produserer 200 – 250 tonn med kraftfôr i uka. Farmers Mill Inc. ble fornyet og effektivisert i 1998, og mye manuelt arbeid er nå borte. Vi har fortsatt lov til å bruke kjøttbenmjøl til fjørfe og gris, og det gjør fôrproduksjonen litt billigere, sier Meirick. Det er også vekstfremmere og antibiotika i bedriften, men disse tilsetningsstoffene brukes ikke lenger som før, når de ble mer eller mindre systematisk tilsatt fôret. I dag brukes tilsetningsstoffene etter nærmere vurdering og behov. Det koster dessuten penger å bruke dem.
– Statlige fôrinspektører kommer årlig hit på bedriften for å sjekke bruken av for eksempel antibiotika. Jeg må holde orden på alle partier, og kunne framvise ordentlig dokumentasjon på hva som er kjøpt og brukt. Det gjelder også hovedingrediensene som brukes i fôret, sånn som soyabønner, mais, fett og andre råvarer som brukes i fôrproduksjonen, sier Meirick.
Han viser oss det lille rommet hvor familiemølla startet sin virksomhet. Hit kom de lokale farmerne inn for å bestille sine sekker med fôr. Det har skjedd mye siden den gang, og Mark er stolt over å vise hvordan automatiseringen og bulkhåndteringen har forenklet drifta i forhold til før.
Det er også store lagerbygninger på mølla, hvor lokale bønder kan lagre avlingene sine. Farmers Mill fungerer ellers på mange måter som ei norsk bygdemølle eller et innkjøpslag, hvor du også får kjøpt såvarer, gjødselråstoffer og maskintjenester som for eksempel sprøyting. Og viktigst av alt; mølla er ei varmestue hvor bøndene stikker innom for å drikke kaffe og slå av en prat med folk i nabolaget.