Publisert: 25.08.2009 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Marine råvarer gir bedre proteinkvalitet i slaktegrisfôr

 Laksehydrolysat og andre marine råvarer kan på ny brukes i fôr til slaktegris. Dette er proteinråvarer med høy fôrverdi som bedrer kvaliteten på slaktegrisfôret.


Marine råvarer gir bedre proteinkvalitet i slaktegrisfôr

 Laksehydrolysat og andre marine råvarer kan på ny brukes i fôr til slaktegris. Dette er proteinråvarer med høy fôrverdi som bedrer kvaliteten på slaktegrisfôret.

 Normal021falsefalsefalseNO-BOKX-NONEX-NONEMicrosoftInternetExplorer4Proteinkvalitet – avgjørende for produksjonsresultatet

 

Proteiner består av ulike aminosyrer som er viktige for å bygge muskler. Noen av disse er essensielle og må tilføres via fôret. Et fôr med god proteinkvalitet inneholder essensielle aminosyrer i mengder som står i riktig forhold til hverandre og har god fordøyelighet. Grisen har ikke behov for sjølve proteinet, men de enkelte aminosyrene i fôrproteinet. Gode produksjonsresultater krever en bestemt mengde av hver enkelt aminosyre. Blir det for lite av en av disse aminosyrene reduseres utnyttelsen av alle de andre aminosyrene i fôrrasjonen. Dette kan illustreres med «aminosyretønna » (Figur 1). Hver av stavene i tønna representerer én aminosyre. Det hjelper ikke å fylle på med mer protein så lenge den korteste staven ikke forlenges. Med andre ord er det den aminosyra som er begrensende som må tilføres. Ved optimal sammensetning og tilførsel av aminosyrer til hvert enkelt dyr, vil det virke positivt på fôrforbruket. Dette er med på å bedre produksjonsresultatet i forhold til et fôr med dårligere proteinkvalitet.

 

Fleksibilitet i proteinråvarer

 

Soyamjøl er i dag den viktigste proteinkilden i kraftfôr. Soyamjøl inneholder lite antinæringsstoff og har høyere fordøyelighet enn de andre vegetabilske proteinråvarene. Av andre proteinkilder er rapskake, maisgluten, erter og potetprotein aktuelle. Innholdet av essensielle aminosyrer i disse proteinråvarene er lavere og fordøyeligheten dårligere enn i marint protein (Tabell 1). Marint protein kan være råvarer som fiskemjøl og fiskehydrolysat. I moderne kraftfôrindustri brukes syntetiske aminosyrer for å balansere aminosyresammensetningen i kraftfôrblandingen. Men ikke alle essensielle aminosyrer finnes i rein form. For å dekke dyras behov for disse aminosyrene er det viktig å ha mange proteinråvarer av god kvalitet tilgjengelig. Marine proteinråvarer har høyt innhold av protein og alle essensielle aminosyrer. Med marine proteinkilder i slaktegrisfôret oppnår vi lettere dekning av grisens behov for aminosyrer. Den gode fordøyeligheten og den høye biologiske verdien vil være med på å redusere råproteininnholdet i slaktegrisblandingene. Grisen vil få de aminosyrene den har behov for til muskelvekst og gir grunnlag for høg kjøttprosent

 

Bruk av marine proteinråvarer

 

Ukontrollert bruk av marine proteinråvarer i kraftfôr til slaktegris fram til slakting gir usmak på svinekjøttet. Rett før sommeren ble bransjen enig om å sette begrensninger for to av de viktigste fettsyrene i marine råvarer. Det nye kravet til maksimalt innhold av fettsyrene EPA og DHA på 0,6 gram per FEn, vil begrense bruken av marine råvarer i kraftfôret, og sikre svinekjøttkvaliteten. Fiskemjøl inneholder ca 10 prosent fett, og av dette er ca 15 prosent fettsyrene EPA og DHA. Det betyr at fire prosent fiskemjøl kan brukes i slaktegrisfôret for å være innenfor det nye kravet. Laksehydrolysat er et biprodukt fra lakseindustrien som de ikke kan utnytte sjøl. Tilgangen på råvaren er dermed god, og øker i takt med lakseproduksjonen. Nye framstillingmetoder og kunnskap om kvaliteten har ført til en betydelig kvalitetsforbedring på hydrolysat. Laksehydrolysatet inneholder 50 – 60 prosent vann. I praktisk fôrproduksjon vil vanninnholdet være den begrensende faktoren for innblandingen i kraftfôr. Tilsetning av fem prosent laksehydrolysat vil bidra med ca 0,2 gram EPA+DHA per FEn, og er langt innenfor kravet på 0,6 gram.

 

Bare fordeler!

 

Selv om kravet til marine råvarer kan virke snevert, har det en stor effekt på den totale kraftfôrkvaliteten. God aminosyretilførsel med moderat proteininnhold i kraftfôret legger grunnlaget for god fôrutnyttelse og høg kjøttprosent. Moderat proteininnhold er også positivt med hensyn til redusert fare for diaré. Ved at vi nå har fått tilgang til flere proteinkilder ved produksjon av svinefôr, er en mer robust mot svingninger i verdensmarkedspriser på soya. Marine proteinråvarer er også gode kilder til mineraler og tilgjengeligheten til kalsium og fosfor er relativt god. Redusert bruk av andre kalsium- og fosforkilder er også gunstig for miljøet. Fettet i de marine råvarene har høg andel umetta fett og er en god kilde til Omega-3 fettsyrer som beskrevet i Svin nr 5/2009.

 

Normal021falsefalsefalseNO-BOKX-NONEX-NONEMicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:”Vanlig tabell”;mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-qformat:yes;mso-style-parent:””;mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin-top:0cm;mso-para-margin-right:0cm;mso-para-margin-bottom:10.0pt;mso-para-margin-left:0cm;line-height:115%;mso-pagination:widow-orphan;font-size:11.0pt;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Essensielle aminosyrer:

Aminosyrer som må tilføres via fôret.

Eks.: lysin, metionin, treonin

 

Ikke-essensielle aminosyrer:

Aminosyrer som dyret kan lage selv.

Eks.: alanin, glutamin

 

Normal021falsefalsefalseNO-BOKX-NONEX-NONEMicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:”Vanlig tabell”;mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-qformat:yes;mso-style-parent:””;mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin-top:0cm;mso-para-margin-right:0cm;mso-para-margin-bottom:10.0pt;mso-para-margin-left:0cm;line-height:115%;mso-pagination:widow-orphan;font-size:11.0pt;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Tabell 1; Protein- og aminosyreinnhold (%) i noen typiske proteinråvarer:

 

     Soyamjøl        Rapskake       Fiskemjøl       Laksehydrolysat

Protein                                   51                    37                    76                    78

Lysin                                      3,1                   2,0                   5,8                   4,9

Treonin                                   2,0                   1,6                   3,2                   3,0

Metionin                                 0,7                   0,7                   2,2                   2,0

Protein fordøyelighet*             86                    77                    98                    96

*Norsk Fôrtabell 2009