Stikkord:
Mange nyheter for svinebonden
Standardbygg. Energisparing. Lomme-PC. Luftrensing. FTS. Bedre varmelamper. Fôring. Dette er stikkord fra årets Agromek, som serverte over 100 aktuelle nyheter for svinebonden.
Og prisene varierte på det som ble frambudt, alt fra 40 kroner til 4 millioner, avhengig av hvilket produkt som ble presentert.
92 mål med messehaller, 602 utstillere fra ulike 13 land, 273 kåra nyheter hvorav hele 111 hadde noe med svineproduksjon å gjøre. Vi fant utstillere fra både Øst-Europa og Asia med produkter til svinebonden. Slikt sett har messa bitt enda mer internasjonal enn den har vært.
Ikke alle nyhetene er aktuelle for oss nordmenn. Noen kan kanskje heller ikke kalles noen nyhet. Når det gjelder innredning regner vi ikke fødebinger der smågrisen går igjen (FT30) som spesielt nytt verken i Norge eller Sverige. Det er derfor artig å se dette lanseres som en nyhet i Danmark. En leverandør fokuserte på fordelen ved denne type binger. Til forskjell fra våre løsninger hadde de fikseringsbåser. Disse kan vippes opp mot taket når de ikke er i bruk.
En av de mest interessante nyhetene var Gråkjær Staldbyg med samarbeidspartnere sin presentasjon av Euro-Farm. Et nytt modulbasert grisehus som presser prisen på nybygg med standardiserte løsninger. Grisehuset finnes kun i én standard bredde. Den er hele 26,14 meter (utvendig). Lengden kan tilpasses i tre meters moduler. Takhøyden er fast på tre meter.
Avdelingene kan være både på tvers og på langs av huset. Ventilasjonen er noe spesiell, da luften tas ut gjennom gulvet. Det er noe dyrere å bygge og også mindre energiøkonomisk. Men da kan selve ventilasjonsanlegget være utenfor grisehuset. Det gjør vedlikehold enkelt og det er enklere med utbygging/tiltak for luftrensing. Det siste blir mer og mer aktuelt i Danmark, men vil neppe være like viktig i Norge.
Både gulv, vegger, loft og tak er prefabrikert, hvilket reduserer byggetid med 25 prosent. Kostnadene presses også. Og hvor rimelig en kan bygge grisehuset er viktig for hvor konkurransedyktig du er som svinebonde.
– Skal danske svineprodusenter fortsatt skal være konkurransedyktige må byggekostnader ned. Da må individuelle løsninger erstattes med standardløsninger, sier direktør John Gråkjær i Gråkjær. Han tror grisehuset vil være aktuelt i flere land.
Gråkjær bygger nøkkelferdige grisehus, og en del av firmaets nye konsept er at det også garanterer et produksjonsresultat på linje med den beste fjerdedel i Danmark. Her har Gråkjær ansatt en superveileder for å kunne gi hjelp til de som ikke klarer dette.
NYE LØSNINGER FOR SMÅGRISVARME
Agromek hadde flere nyheter knyttet til varmelamper. Det normale er at varmetilførsel fra en slik lampe reguleres ved manuell heving/senking av lampen. Dette tar tid og kan lett glemmes. Nå tilbys muligheter som styrer temperatur automatisk.
For de som er lei av å henge opp varmelamper finnes også godkjente lamper å sette rett på en åpning i smågristaket. Eller kanskje et vedlikeholdsfritt varmeelement i rustfritt stål med superdioder som lyskilde er tingen? Det monteres under smågristaket og tåler høytrykkspyling.
BEDRE FÔRING
Et kamera sjekker purkas hold ved fôring i gjeldpurkeavdelingen for å hjelpe deg å finne riktig fôrkurve. Et fôringsanlegg som går begge veier var en annen av nyhetene. Det siste kan være en fordel for at alle binger skal få akkurat det samme fôret. Flere firma hadde fokus på nettopp dette. Har du for eksempel tørrfôringsanlegg og bruker fôr som ikke er pelletert er det en tendens til at mineraler/ vitaminer legger seg i bunn og fôres ut først, mens proteinvarer derimot ligger på toppen og kan bli mangelvare i de første bingene. Løsningen er et anlegg der fôringen snus hver annen gang.
I våtfôr kan syntetisk lysin «forsvinne» i rørstrengen hvis denne står i 6 til 8 timer og temperaturen er høy. Det kan bety et fôr med for lite protein eller også dårlige produksjonsresultater. Flere firma har løsninger som tømmer restmengden i rørstrengen mellom hver fôring.
Ellers viste to produsenter helstøpte tørrfôringsautomater som er enkle å rengjøre og montere. Den ene var hengslet slik at den kan vippes rundt uten verktøy.
ENERGISPARING
Energisparing har stadig fokus i Danmark og på Agromek. For de som tenker våtfôr finnes nå blandetanker med treblada propeller som halverer energiforbruket. Tilsvarende finnes ventilasjonssystem som gir tilstrekkelig ventilasjon med mindre energi blant annet ved å utnytte termisk oppdrift.
Det er dessuten gode muligheter for strømsparing med smågrislamper når styrken reguleres automatisk etter behov. Det finnes også løsninger for amerikanske strømstyrke på 120 volt i smågrishjørnet. Det blir energiøkonomisk da 120 volts strøm gir mer strålingsvarme med samme energiforbruk.
MER DATA
Lomme-PC’er, eller såkalt PDA med brukervennlig og windowsbasert software, blir dagligdags både i fjøset og ute på jordene. Flere firma som Big Dutchman, BoPil, Skov, Skiold Eckberg og flere tilbyr løsninger. Typisk er dette på vei inn i grisehus hos de som satser på transponderfôring til purkene. Men PDA kan også brukes til å gjøre registreringer i fødeavdelingen, forandre innstilling på fôringsanlegget eller ventilasjonsanlegget. Det blir dermed et verktøy for både registrering og overvåkning samtidig.
Og på jordet kan PDA’en koples opp mot GPS og du kan legge ut elektroniske kjørespor. Kjøreretning vises på skjermen.
Samtidig er det også mulig å hente opp data fra ventilasjons- og fôringsanlegg gjennom internett. Bonden kan dermed la rådgiveren ta en titt i grisehuset fra sin PC uten å forlate kontoret. Eller du som bonde kan følge produksjon hjemme på gården selv om du befinner deg et helt annet sted.
NyheteneEL-VIS I GRISEHUSET
PASSE VARMT: En sensor gjør at det alltid er passe varmt for smågrisen. El-vis er en effektregulator til varmelamper i fødeavdelingen fra Perstrup Beton. En temperaturføler og elektronisk sensor gjør at det er passe varmt for smågrisen. Prisen er ca. 470 kr per lampe, men du kan spare inn dette i form av mindre strøm. I tillegg skal varmelampene holde lenger og du belaster ventilasjonsanlegget noe mindre.
SMARTE VARMELAMPER
RIMELIG NYHET: Shi-Heung Park i Inter- Heat fra Korea viser varmepære der gjengefestet skrus fast. Interheat har løsning som skrur gjengefestet i støpte spor på pæra. Dermed unngås problemet at det løsner. Pris for ei slik pære var 40 kroner. Det er livstidsgaranti på at gjengefestet holder. Levetiden på selve pæra skal også være meget lang og varmevirkningen god. Importør i Danmark og Norge er Kruuse.
Ellers kan du merke deg Egebjerg Maskinfabrik sin Master Lamp. Det er ei ny varmelampe som kan settes rett på smågristaket. Lampa tåler vann, og kan også henges opp på tradisjonelt vis hvis du skulle ønske det.
SPAR STRØM
NY TANK: Big Dutchman BDS er blandetanker til våtfôring. Konstruksjonen er ny og med ny treblada propell som gir mye lavere energiforbruk. Tanken er samtidig mer rengjørings- og servicevennlig enn den har vært.
Nye dyser sørger for at hele tanken vaskes.
Big Dutchman viste også et rør på 50 cm med en spiral du kan montere på fôrrører. Det blander opp fôret og hindrer avleiringer. Enheten kan ettermonteres. Det anbefales en halv meter spiralrør per 100 meter.
BILDE AVSLØRER HOLD
SKJULT KAMERA: Sow watch er en smart nyhet fra Skiold Echberg for de som har transponderfôring. Et videokamera filmer purka når hun spiser. Bildene av purka brukes til automatisk vurdering av om holdet optimalt. Er hun for mager eller for feit blir hun fargemerket. Dermed kan røkter vurdere om fôrkurven skal justeres. Prislapp for systemet er ca. 11 000 kroner per fôrstasjon.
SMART FÔRAUTOMAT
ENKELT REINHOLD: ACO Funki fikk også tre stjerner for sin tørrforingsautomat der både ramme, fôrbeholder og vannforsyning er framstilt i et stykke plast. Fôrbeholderes kan vippes uten bruk av verktøy hvilket betyr veldig enkelt reinhold. Automaten har også innebygd vannsirkulasjon som alltid sikrer friskt vann til grisen og gjør automaten egnet til uisolerte grisehus.
Pipemixer er en nyhet fra ACO Funki som blander opp fôret i tranpsportrørene. Uten oppblanding er det en tendens til at de første bingene får mer mineraler enn de siste. Pipemixer er en innsats i form av et rør som monteres inn for hver 100 meter av rørstrengen. Den kan enkelt ettermonteres.
FJERNSTYRT VENTILASJON/FÔRING
ONLINE OVERALT: Skov viste Info Matic Weblink der du kan overvåke ventilasjon i fjøset fra en PC eller fra en PDA (lommePC) via internett fra hvor som helst i verden. Eller du kan be rådgiver/servicemann ta en titt fra kontorstolen.
Omtrent det samme kan Skiold Echberg tilby når det gjelder våtfôring. Du trenger ikke lenger være tilstede for å betjene/programmere fôringsanlegget.
NY BETONGIMPREGNERING
TCNANO: Siolit/TCnano Agro er den vanskelige betegnelsen på en helt ny type impregnering basert på nanoteknologi. Impregneringen danner en usynlig vannavvisende overflate på betongen. Det letter reinhold samtidig som det beskytter. Produktet er vannbasert, og påføres med pistol, pensel eller rull. Det er lagd av Nanogate i Tyskland og framstilt med bruk av nanoteknologi. Det betyr at det er brukt uhyre små partikler eller 100 000 ganger mindre enn tykkelsen av et hår. Dette forsegler selv de minste sprekker.
Prisen på produktet blir ca. 22 kr per/m2 påført betong. Virkningen skal vare i minst fire år. Produktet importeres/selges av Sionor i både Norge og Danmark. Selskapet har også lignende midler for overflatebehandling av både stål og tre.
GITTERVEGG I PLAST
LUFT UTEN STÅL: Ikadan fikk hele tre stjerner for ny plastinnredning med gittervegger. Du trenger altså ikke lenger ha innredning med stålrør for å sikre bedre luftskifte i bingen. Plastgitrene er ferdig støpt i bingeskillene hvilket betyr rask montering. Gitrene har ellipseform som skal sikre bedre luftgjennomgang og enklere reinhold enn alternativet med runde stålgitter.
Ikadan fikk også tre stjerner for håndtaket EasyLock til bingedører. EasyLock har hengsel, lås og grep i et plastelement. Håndtaket kan lett betjenes med ei hånd. Samme selskap fikk dessuten stjerne for en lett plastplate til overdekning i toklimabinger for smågris. Vekten på taket er 3 kg/m2 eller ca. en tredjedel av et vanlig tak.
BEDRE SPALTER
SKÅNSOM: SundsAlfa har laget betongspalter der kantene etter støping har blitt slipt eller avrundet. Dette skal gi mindre rifter og skader på beina til grisen. Prisen er den samme som for vanlige betongspalter, eller ca. 200 kr m2.
ANNERLEDES VEIING
KOMMER: Per Erik Schifter, direktør i det lille firma Capano viste et nytt veieprinsipp.
Konseptet måler innholdet av vann i grisen. Dette innholdet er tilnærmet konstant (+/- 1 %). Vet du vanninnholdet vet du også vekta. Vanninnhold måles automatisk når grisen går gjennom to plater. Her kan den ene (eller begge) platene være montert i innredningen.
Alternativt kan den andre delen av vekta være ei flyttbar plate du tar med deg. Vektsystemet skal bli både rimeligere og enklere enn det som finnes på markedet i dag. Det forventes salgsklart i løpet av året.
ALTERNATIV TIL LAMPE
VARMEELEMENT: Infra Heater er et varmeelement i rustfritt stål fra InfraDan.
Produktet er et vedlikeholsfritt alternativ til varmelamper. Det monteres under smågristaket eller taket i en framfôringsbinge. Det tåler miljøet i grisehuset, og også renhold med høytrykksvasker. Som lyskilde for å lokke inn griseungene er lysdioder på 2 watt med rødt eller hvitt lys. En fordel er at varmeelementet kan varme opp et større areal enn ei lampe. Det fordeler varmen bedre. Elementene er på 185 watt og prisen er ca. 600 kroner. I tillegg kommer pris på eventuell styring.
InfraDan fikk også stjerne for IR 100, en videreutviklet utgave av intelligent styring av mikroklima. Som eksempel kan styringen plasseres der du ønsker. I tillegg hadde også samme selskap løsninger med 120 volt spenning til varmelamper. Det kan i følge Jan Tambo i InfraDan gi samme strålingsvarme med halve energien.
Pris for en slik løsning blir omtrent like dyrt som for Infra Heater.
NY BINGELÅS
EASY LOCK DOOR: ACOFunki er resultatet av en fusjon mellom Funki og Durofarm. Med i familien er også Langkjær Staldinventar. Selskapet fikk hele tre stjerner for Langkjær Easy Lock Door. Det er mekanismen for låsning av bakdøra i selvfangerbåsen til purker.
Nyheten består i en elektronisk lås pluss en sensor. Denne registrerer hvis det er ei purke i båsen og døra låses-. Hvis purka beveger seg baklengs åpnes låsen og døra. Systemet skal gi bedre drifts- og funksjonsikkerhet sammenlignet med en mekanisk lås.
LEKETØY
ENKELT OG RIMELIG: Flere stander på Agromek viste artige «griseleker». Ph- Staldprodukter viste ei vippestang satt oppå bingskillet. En vedpinne henger ned fra pinnen på hver side. Dermed kan grisen i en binge sette i gang lek i nabobingen og motsatt. OK Plast hadde ulike innretninger med taustumper eller kjettinger med plastknapper. De kan både henges opp eller skrus fast i innredningen på ulike måter.
VENTILASJON MED MINDRE STRØM OG STØY
PROFLOW: Firma Hans Højer FarmTech viste ventilasjonsnyheter fra Hollandske Fancom. Konseptet heter ProFlow. Du taster inn antall gris pluss alder i avdelingen, hvor ventilasjonsbehovet beregnes. En viktig del av det hele er en patentert målevinge (ATM) montert under pipa der lufta går ut. Den måler nøyaktig hvor mye luft som passerer vingen. Denne presise luftmåling gjør at den naturlige termiske oppdrift i pipa utnyttes maksimalt og at det hele tiden ventileres med akkurat så mye luft det er behov for.
– Fordelen er mindre energiforbruk. Det kreves også mindre varme til oppvarming av stallen. Støy fra ventilasjonsanlegget blir også mindre, sier salgsjef Peter Mols til Svin.
SPESIALAUTOMAT TIL SMÅGRIS
MER OPTIMAL SMÅGRISFÔRING: Tyske Weda Twinfeeder er en våtfôrigsautomat til smågris som akkurat er avvent. Ideen er at slik smågris skal ha fôret ofte men i små mengder av gangen. Det oppfyller denne automaten. Før eller under utfôring tildeles også vann eller annen væske gjennom et langsgående rør over krybba. Automaten kan styres både manuelt eller av våtfôringsanleggets computer.
Automaten er lagd slik at den enkelt kan flyttes fra binge til binge. Den kan alternativt brukes som en tørrfôringsautomat.
ANNERLEDES DRIKKENIPPEL
BITENIPPEL: Norsk importør Odd Egil Hansen (bildet) i HanGar produkter har tro på annerledes drikkenippel i grisehus. Diplomats Areato drikkenippel står i 45 graders vinkel oppover. Den monteres 10 cm over gulvet og samme nippel kan brukes til alle griser eldre enn 17 dager gamle. Ventilen er en bitenippel som fungeres annerledes enn de vanlige trykkniplene. Det gir mindre vannspill. Prisen for en dobbel nippel (to binger) med nedløpsrør er ca 500 kroner. Norsk importør heter HanGar produkter.
KALSIUM OG SYRER TIL SMÅGRIS
167 DOSER: Firma FerGel fikk stjerne for et nytt oralt jerntilskudd med selen til smågrisene. Doseringspistolen er også ny.
Med en 2,5 dl flaske rommer den hele 167 doser.
Stjerne fikk også NutriScan for sitt nye tilskuddsfôr Energigris 338. Det er til smågris, gis i tida rundt fravenning, og inneholder lett fordøylig energi samt melkesyrebakterier.
Vi nevner også firma Vitfoss sitt Vit- Acid. Det er en kombinasjon av uorganiske og organiske syrer med et kalsiumbasert bærestoff. Uorganiske syrer i magen senker pH og antall bakterier. Organiske syrer som melkesyre, propionsyre og citronsyre har ulike gunstige effekter. En kombinasjon er optimal mener Vitfoss. De har gjennomført forsøk og funnet bedre tilvekst og fôrutnyttelse med Vit-Acid til smågris.
CO2STYRING OG HALEBIT
Veng system hadde lagd et måleapparat for CO2. Det kan brukes til å styre ventilasjon etter luftas innhold av nettopp C02. Fordelen er at ventilasjonsbehovet kan reduseres for eksempel nattestid. Vengsystem fikk også stjerne for VE21 Multisensor. Den tar luftprøver i gulvhøyde og analyserer disse for ammoniakk og C02. Innhold av dette kan være en av flere årsaker til problem med halebiting.