Stikkord:
Lyse kjøttslag tar stadig større del av kaka
De lyse kjøttslagene svin- og fjørfekjøtt utgjør nå til sammen 63 prosent av den totale slaktemengden her i landet. For ti år siden hadde de 55 prosent.
Samlet kjøttproduksjon i Norge økte med 4000 tonn fra 2006 til 2007. Det ble dermed satt ny rekord med en samlet kjøttproduksjon på 297 000 tonn. Det var produksjon av fjørfe- og svinekjøtt som sto for økningen, rapporterer Statistisk Sentralbyrå.
Av alt kontrollert slakt utgjorde svinekjøttet 40 prosent. Grisen har dermed styrket sin posisjon som landets viktigste kjøttprodusent. Storfekjøttet sto for 29 prosent, mens fjørfekjøttet klatret opp til 24 prosent av alt kontrollert slakt. Sauekjøttet tok åtte prosent. Sammenliknet med året før, altså 2006, har det vært nedgang for alle de andre kjøttffeslagene utenom fjørfe og svin.
Produksjonen av fjørfekjøtt er mer enn doblet på ti år, fra 33 400 tonn i 1997 til 70 000 tonn i 2007. Sammenliknet med 2006 øke fjørfeproduksjonen med 12 prosent i fjor.
Gjennomsnittlig slaktevekt på gris var 80,4 kilo i 2007, men det var en kraftig økning mot slutten av året. I tredje og fjerde kvartal i fjor var gjennomsnittsvektene henholdsvis 81,8 og 82,0 kilo for gris.
Offentlig kontrollerte slakt av svin 2007 – tonn
Rogaland
31 960
Nord-Trøndelag
17 282
Hedmark
14 292
Østfold
10 042
Oppland
9 659
Vestfold
9 287
Akershus og Oslo
6 096
Nordland
4 718
Møre og Romsdal
2 553
Sør-Trøndelag
2 485
Telemark
1 945
Hordaland
1 895
Sogn og Fjordane
1 823
Buskerud
1 273
Troms
866
Aust-Agder
692
Vest-Agder
684
Finnmark
185
Sum (tonn)
117 735