Publisert: 14.09.2020 Oppdatert: 14.09.2020

Stikkord:

Lamaprotein som sinkerstatning til gris?

Et konsortium av danske forskere vil erstatte medisinsk sink med et protein som forsiktig skal jage sykdomsfremkallende bakterier ut av tarmen på smågriser under avvenning. 


Bildet: Et av forsøkene som nettopp har blitt satt i gang ved Aarhus Universitet, er fôrtilsetning av et bestemt protein utviklet fra lama-­antistoffer, som kan forebygge infeksjoner fra sykdomsfremkallende bakterier. [Foto: Colourbox.com]

 

Medisinsk sink blir forbudt i hele EU og Norge som veterinært legemiddel mot avvenningsdiaré hos smågriser som får problemer med magen når de skal over på fast føde. Derfor må det komme nye alternativer, og helst i full fart.

Et av forsøkene som nettopp har blitt satt i gang ved Aarhus Universitet, er fôrtilsetning av et bestemt protein utviklet fra lama-antistoffer, som kan forebygge infeksjoner fra sykdomsfremkallende bakterier. Det er enklere å produsere, og holder seg bedre i fôret enn hvis man bruker antistoffer fra mennesker eller griser, noe som også kan virke mot sykdomsfremkallende bakterier, skriver Teknisk Ukeblad som siterer danske kilder. 

Ut tover dette har proteinet bare bindingsfunksjoner, og aktiverer ikke immunforsvaret, noe som heller ikke er nødvendig i denne sammenhengen.

Proteinet, som også kalles en «nanobody», har den funksjonen at det binder seg til og blokkerer for bakterienes evne til å feste seg i tarmen og gjøre grisene syke. De innledende studiene viser at bakteriene i stedet sendes ut med avføringen.

– Toksinproduserende E. coli er en stor utfordring i svineproduksjonen. Medisinsk sink hjelper til med å forebygge diaré, men forurenser bakken. Derfor er det fornuft i å erstatte det med noe forebyggende som bare blir nedbrutt i bakken etterpå, forteller Andreas Laustsen.

Han er medeier i bedriften Bactolife, som leder prosjektet Ablacto+ i ­samarbeid med Danmarks Tekniske Universitets DTU Bioengineering, ­Aarhus Universitets Institut for Husdyrvidenskab samt Novozymes og Landbrug & Fødevarers forskningsenhet Seges ­Svineproduktion.