Publisert: 21.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Kvalitetsmat midt i Oslo

Unn deg noe godt! Hva med en Patanegro til 20 000 kroner, eller en norsk Mydland til drøyt 5000?


Kvalitetsmat midt i Oslo

Unn deg noe godt! Hva med en Patanegro til 20 000 kroner, eller en norsk Mydland til drøyt 5000?

 

Ved rådhusplassen i Oslo finnes trolig Norges beste utvalg i skinker og fenalår. Fenaknoken markedsfører en smak av det gode i Norge. I tillegg smaker det litt spansk og italiensk.

– Mat, næringsliv og kultur henger sammen, forklarer innehaver Gudbrand Bræk, og fortsetter;

– Og maten er selve limet, og dermed det viktigste. Det er dette vi satser på. Vi er rett og slett en butikk for deg som liker å smake på all den gode maten, smiler Gudbrand. Sammen med sønnen Eirik har han drevet Fenaknoken i 10 år.

– Fenaknoken er ikke et sted for de spesielt rike. Folk blir stadig mer interessert i å finne fram til den beste maten. Alle typer mennesker kan finne på å kjøpe et hekto selv om kiloprisen er noen tusen, mener far og sønn Bræk.

I taket over dem henger fenalår og spekeskinker tett i tett. Det samme er tilfellet i rommet innenfor, mens et tredje rom er viet røkt eller tørket fisk.

Gudbrand plukker ned en spansk Patanegro. Den er modnet i tre år før den selges. Skinka veier cirka 10 kilo, og koster 20 000 kroner eller 400 kr per hekto solgt i skivet form.

– Dette er den aller dyreste vi har, og sannsynligvis den beste, sier Gudbrand. Den rimeligste spanske er en Grand Reserva til 85 kroner hektoen. Samme pris eller litt rimeligere er det også for de italienske skinkene.

– Smak er forskjellig. De norske skinkene vi har er også veldig gode. De er faktisk rimelige, selv om lagringstiden er 12 måneder eller mer, sier Gudbrand. Han viser oss Mydlandskinka fra Troms.

– Den er dyrest av de norske vi selger, forteller Gudbrand. Vi smaker på ei skinke fra Sjåk til 65 kroner hektoen. I tillegg finnes skinker fra Hadeland, Ringebu, Vikedal, Eide og flere andre steder.

En kunde kommer inn og bestiller halvannen hekto Parmaskinke. Vi spør om han ikke har prøvd norsk langtidsmodnet? Mannen rister på hodet. Det har han ikke. Ulf Selmark med røtter fra Karmøy derimot skal ha pinnekjøtt fra norsk villsau. Eirik tar ned en liten mager skrott til 320 kroner kiloen og deler opp i pinner.

– Det går veldig mye i pinnekjøtt før jul og i hele romjula, forteller Eirik. I maijuni derimot selges mest spekemat.

– En del kjøper faktisk hele skinker for å ha sommeren gjennom, sier Eirik. Og det er helt greit å ha ei skinke hengende. Men den holder best hvis du smører smult på snittet, anbefaler Eirik. De aller fleste foretrekker imidlertid å kjøpe i det små. De klarer seg med en hekto eller tre med skiva skinke.

– Skiva skinke skjært fra ei som er hel er et helt annet produkt enn den du får ferdig pakket i butikk. Det kan nesten ikke sammenlignes, sier Eirik. De ferdigpakka variantene finner du ikke hos Fenaknoken. Far og sønn Bræk er nøye med at det de selger skal være så ekte som mulig og holde god kvalitet.

– Hvis det er for salt sender vi det i retur, sier Eirik. Visjonen til Fenaknoken er å tilby de gode smakene fra ulike steder i Norge.