Publisert: 23.02.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Krisestøtte til svineprodusenter

Danske Landbrug og Fødevarer roser landbruks og matvareminister Dan Jørgensens innsats for å skaffe EU-støtte til hardt trengte danske svineprodusenter.


Krisestøtte til svineprodusenter

Danske Landbrug og Fødevarer roser landbruks og matvareminister Dan Jørgensens innsats for å skaffe EU-støtte til hardt trengte danske svineprodusenter.

EUs håndsrekning til europeiske svineprodusenter består i at EU-kommisjonen nå innfører støtte til privat lagring av svinekjøtt. Dette er noe den danske landbruksorganisasjonen Landbrug og Fødevarer har kjempet for lenge, og altså med god støtte av landets egen statsråd. Det er Landbrug og Fødevarer som selv skriver dette i en pressemelding.

Prisstabilisering

– Dette vil få stor betydning både for slakteriene og svineprodusentene. De kan nå trekke svinekjøtt ut av markedet i en periode slik at svinekjøttprisene forhåpentligvis kan stabiliseres etter det dramatiske prisfallet på 25 prosent siden i sommer, sier administrerende direktør Karen Hækkerup i Landbrug og Fødevarer.

Har tapt fire milliarder

Organisasjonen sier at den russiske boikotten av europeiske matvarer har gitt danske svineprodusenter et tap på hele fire milliarder kroner bare i 2014. Nå øker håpet om at prisene igjen kan stige. Parallelt jobbes det intenst for å åpne nye markeder for dansk svinekjøtt. Det var EUs landbrukskommisær Phil Hogan som meddelte at EU-kommisjonen nå er klar for å støtte en slik lagerordning for svinekjøtt. Dette skjer ikke minst etter sterkt press fra Danmark.

Roses

– Matvareminister Jørgensen fortjener stor ros for i lang tid å ha presset på for å få til en ordning som støtter privat lagring av svinekjøtt. Mens Dan Jørgensen fortsatte presset sitt, greide han også å få andre EU-land med på ideen. Det er vi svært glade for, sier Karen Hækkerup i Landbrug og Fødevarer.