Publisert: 01.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Kraftfôrprisene litt ned?

Kraftfôrprisene har gått ned med noen øre fra i fjor til i år, men ikke så mye som FK Agri lovte. I Rogaland har prisene gått litt opp.


Kraftfôrprisene litt ned?

Kraftfôrprisene har gått ned med noen øre fra i fjor til i år, men ikke så mye som FK Agri lovte. I Rogaland har prisene gått litt opp.

 

Felleskjøpet Agri lovte nedgang i kraftfôrpris på seks øre når fusjonen mellom Øst/Vest og Trøndelag/Nord trådte i kraft ved nyttår. I tillegg lovte selskapet ytterligere fire øre nedgang som følge av fusjon i løpet av et par år. Dette har blitt lagt merke til av partene i jordbruksavtalene. Etter hva Svin kjenner til var dette et argument i oppgjøret for å la kornprisene stige uten at prisnedskrivingen på kraftfôr trengte å øke.

 

Har kraftfôrprisene gått ned?

Det har nok reelt sett vært en prisnedgang, men ikke på alle fôrslag. Prisnedgangen har etter det vi kan se heller ikke blitt spist opp av økte fraktsatser. Økte råvarekostnader på fett og mineraler, samt omlegging av fôrenhetsvurderingen kompliserer imidlertid bildet. Her gir fettrike blandinger ofte flere fôrenheter, mens proteinrike gir noe færre (se egen artikkel).

Vi har valgt å sammenligne priser fra juni i fjor til juni i år. Da kompliserer fjorårets jordbruksavtale det hele, men den skulle ikke gi økte kraftfôrpriser.

 

Diefôr sju øre dyrere

For diefôr finner vi faktisk en prisoppgang på sju øre pr FEg på et år i FK Agris prisliste for Østlandet/Vestlandet. Smågrisfôr har økt omtrent det dobbelte, mens de fleste andre fôrslag synes å ha gått noe ned i pris. For Norm har prisen gått ned seks øre, eller som lovt.

I gjennomsnitt blir likevel prisnedgangen lavere enn seks øre. En faktor oppe i dette er at Mattilsynets kontrollavgift for kraftfôr i samme tidspunkt dessuten er redusert med nesten ett øre/kg. Vi har også sammenlignet prisene hos FK Agri med største konkurrent Norgesfôr Strand på Moelven. For å få et mer komplett bilde av hele landet har vi tatt med priser fra tilsvarende fôr hos FK Rogaland/ Agder, samt Fiskå Mølle. Prisene er sammenlignet uten frakt- og bonussatser og gir ikke hele bildet av prisen ut til bonden.

FK Agri hadde i utgangspunktet en lav pris på diefôr i forhold til konkurrentene. Det har de ikke i dag.

– Vi har gjort en endring i diefôret som skal gi bedre smakelighet. Det blir derfor ikke riktig å sammeligne fjorårets diefôr med årets, forklarer Emilie Gynnild, markedsdirektør kraftfôr i FK Agri. Bortsett fra diefôr og smågrisfôr mener hun likevel det er en generell nedgang på kraftfôr som tilnærmet gir hva FK Agri har lovt.

– Men noe av prisnedgangen kan være tatt ut i økt kvalitet, sier Gynnild. Det er en trend at kundene har mer fokus på kraftfôr med den beste kvaliteten. Det må vi tilfredsstille, og da blir prisfokuset noe feil, mener Gynnild.

 

Lavere marginer

Kraftfôrsjef Øystein Lien i Norgesfôr Strand kan fortelle at marginene på kraftfôr er lavere i år enn fjor. FK’s utspill om lavere priser merkes, og konkurransen er tøffere. Men Lien tror ikke prisene har gått så mye ned som seks øre.

– Fett er dyrere i dag blant annet på grunn av bioenergi. Det demper den forventa prisnedgangen på energirike blandinger, forklarer Lien. Han får støtte fra Gynnild. Et eksempel er fiskemel der prisoppgangen har vært formidabel. Dette påvirker pris på for eks. smågrisfôr. Også den fettfrie nøkkelråvara «hydrolysat » har økt mye i pris.

Svin har også ringt til et par FK-kunder med gris og spurt om prisutviklingen på kraftfôr ut fra egne regnskapsbilag. Åsmund Nakkim i Rakkestad kjøper kraftfôrslagene vi har sammenlignet fra FK Agri og bekrefter nesten bildet tabellen viser. Det vil si at hans tall tilsier at prisoppgangen på Diefôr har vært litt større, og nedgangen for Norm litt lavere enn tallene fra FK sine pristabellen viser.

 

Litt lavere i Rogaland

Vi ser fortsatt at kraftfôrprisene ligger litt lavere i Rogaland. Her er dessuten fraktsatsene ofte lavere. Men avstanden til FK Agri er mindre enn i fjor på Norm. På diefôr derimot er prisforskjellen til FK Agri større.

Svin tar gjerne i mot kommentarer fra flere svineprodusenter i hele landet om hvordan prisutviklingen på kraftfôr reelt har vært siste år. Da tenker vi på prisen på kraftfôret levert bonden.

 

 

Kr pr. FEg

Juni 2006

Kr pr.Fen (FEg)

Juni 2007

Svin Die (Super)

 

 

FK (Øst-Vest)

2,43

2,50

Norgesfôr Strand

2,50

2,49

FK Rog.Agder

2,39

2,40

 

 

 

Svin Norm

 

 

FK (Øst-Vest)

2,54

2,48

Norgesfôr Strand

2,54

2,49

FK Rog.Agder

2,44

2,45

Fiskå Rogaland

2,40

2,41

Merk at det er sammenlignet FEg mot Fen i prisene fra FK