Publisert: 14.09.2020 Oppdatert: 14.09.2020

Stikkord:

– Kraftfôrprisen må ned igjen

Kraftfôrprisene har økt betydelig i de siste månedene som en følge av svært svak krone og kraftfôrprodusentene har vært raske med å øke prisene. Nå må de ned igjen.


Det mener i hvert fall organisasjonssjef Gustav Grøholt i Norsvin. Han sier at en ser en prisøkning på svinefôr på mellom 8 og 23 øre sammenlignet med fjoråret. Dette utgjør mellom 40 – 80 000 kroner på årsbasis for en svineprodusent.

 

 

– Når kraftfôrleverandørene har satt opp prisen to ganger på en måned forventer vi at den settes ned igjen like raskt, sier organisasjonssjef Gustav Grøholt.

 

– Vi ser at det er kraftfôrslagene med mest protein som øker mest og de har mest importerte råvarer. Prisøkningen kommer på all importert vare både protein og vitaminer/mineraler, sier Grøholt. 

Verdensmarkedsprisen på råvarer som soya og raps har vært relativt lav, og ser fremdeles ut til å ha en god trend. Men valutaen har gjort at man ligger over norsk referansepris likevel, og derfor slår økningen direkte inn i ­prisen på kraftfôr. 

Nå ser man derimot at kronen har ­styrket seg så mye at prisen på råvarer inn i kraftfôret går betydelig ned.
Og fra 1. juni er det igjen innført toll på rapsmel som er en viktig råvare i svinefôret. Den norske kronen mot amerikanske dollar er nå på samme nivå som i starten av februar.

Terminprisen på fôr øker vanligvis 1,7 øre per måned fra november til august. Som følge av ny sesong skal fôrprisene falle 1. september.

– Norsvin forventer at kraftfôrleverandørerene raskt setter prisene ned igjen. Endringer i kraftfôrpris skjer ­normalt én gang per måned. Men når de nå satte den opp to ganger på en måned, så forventer vi at den blir satt ned igjen like raskt. Kraftfôr utgjør opptil 80 prosent av de variable kostnadene til svineprodusentene, og vi vil følge med på prisene også framover, sier Gustav Grøholt. 

 

Mer detaljer kan du lese om i papirutgaven av fagbladet Svin nr. 6 – 2020