Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Kongressen som ga alle et løft

Gris 2007 i Trondheim er historie. Men de godt og vel 600 som var til stede i Trondheim den 16. og 17. november fikk to opplevelsesrike døgn. Kongressen ga dem et skikkelig faglig og sosialt løft.


Kongressen som ga alle et løft

Gris 2007 i Trondheim er historie. Men de godt og vel 600 som var til stede i Trondheim den 16. og 17. november fikk to opplevelsesrike døgn. Kongressen ga dem et skikkelig faglig og sosialt løft.

 

– Målet var å lage et program som trakk folk, og det tror jeg vi lyktes med. Komitéen er i hvert fall veldig godt fornøyd med den store oppslutningen fra svineprodusenter og andre nøkkelfolk i verdikjeden. Vi budsjetterte med 500, og er gledelig overrasket over at vi passerte 600 med god margin, sier arrangementskomitéens leder Hemming Graffer til Svin.

Åpningsseremonien slo an den gode tonen med en gang. I Nidarosdomen ble kongressdeltakerne overdrysset med korsang, orgelmusikk, strengeinstrumenter og klaver. Etterpå var det mottakelse i Erkebispegården ved siden av, hvor Trondheims varaordfører med glimt i øyet kåserte om byen sin.

Siden gikk det slag i slag med fagforedrag i fem parallelle sesjoner både fredag og lørdag. Hele Gris 2007 ble avviklet på Radisson SAS Royal Garden Hotell, som skapte en tett og hyggelig ramme rundt arrangementet. Mange hadde antakelig gledet seg til å møte skaperen av grisebonde Tor Neshovd på Byneset utenfor Trondheim, forfatteren Anne B. Ragde. Da hun fortalte om sin egen oppvekst og sitt eget forhold til griser fra barnsben av var det tyst i storsalen på hotellet. Men innimellom runget latteren så kraftig at poplene i trønderhovedstaden antakelig hadde ristet hvis de hadde slått rot litt nærmere salen. Også naboen til Arnt på Byneset, Jacob Margido Esp alias Sivert, lyktes i å lokke fram bygdeoriginalen. Og både før og etter foredraget, hadde den populære forfatteren sin fulle hyre med å selge og signere bøker i stort nok tempo. Etterspørselen var upåklagelig.

Etter en festlig festmiddag med sang, musikk, god mat og godt drikke, var det en ny dag med fagforedrag i fem parallelle sesjoner, en orientering om regjeringens landbrukspolitkk ved statssekretær Ola T. Heggem, før Norsvindirektør Rolf Ole Tomter greide å senke skuldrene på folk i den store forsamlingen ved å presentere bilder, musikk og minner fra grisebingen. Barndomsminnene fra stellet i grisehuset julaften som gutt hjemme på gården i Frogn lokket følelser og førjulsstemning fram i den mest hardbarkede sjel.