Publisert: 24.09.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Klarer vi å holde norsk svinehelse i verdenstoppen?

Det er mange karakteristikker som gis av norsk gris og norsk svineproduksjon.


Klarer vi å holde norsk svinehelse i verdenstoppen?

Det er mange karakteristikker som gis av norsk gris og norsk svineproduksjon.

Det er ikke alle karakteristikker som alltid står like sterkt ved en argumentasjon og i praksis. At norsk svinehelse er i svært bra er imidlertid solid forankret i god dokumentasjon og praksis. Men det er ikke sjølsagt at den vil stå for all framtid. Det er det i stor grad opp til næringen selv å ta ansvar for, i samarbeid med myndighetene. Derfor ble det i 2009 utarbeidet en «Strategi for norsk svinehelse 2010 – 2015». Strategien bygger på visjonen «Frisk gris – for gris, bonde og forbruker», og ambisjonen er å sikre og styrke norsk svineproduksjon med økt fokus på dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghet. Arbeidet med å styrke norsk svinehelse har de siste 15 årene vært en suksess. Stikkord her kan være skabbsanering, utryddelse av mykoplasmalungebetennelse og etablering av SPF-produksjon. Dette har gitt et utgangspunkt som er bedre enn noen gang for å kunne oppfylle disse ambisjonene. Nå er det mer et spørsmål om vi klarer å ta vare på, og leve opp til dette i framtida. Klarer vi å holde vår svinepopulasjon fri for alvorlige smittsomme sjukdommer? Klarer vi å holde på en sterk dyrevelferd i takt med stadig nye krav til økt effektivitet? Klarer vi å ta vare på en god mattrygghet med åpnere grenser og økt persontrafikk mellom landene? Dette er viktige spørsmål jamfør siste måneders fokus og hendelser vedrørende MRSA. Hva gjelder denne saken er det svært prisverdig at Mattilsynet står så klart fram som de gjør med å ta opp kampen mot MRSA (antibiotika- resistente gule stafylokokk bakterier) av hensyn til folkehelsa. Nå er det også viktig at næringen selv kjenner si besøkelsestid, og gjør forebyggende arbeid for å redusere faren for å dra denne bakterien inn i svinebesetningene. Jeg viser her til artikkel om forbyggende tiltak mot MRSA i Svin nr. 6/2013 og på Norsvins hjemmesider. Denne saken viser hvor sårbar en er når det oppstår uventede hendelser som truer en status som en tar som en selvfølge. Det er viktig å minne oss selv om at det ikke er en selvfølge at vi vil klare å beholde norsk svinehelse i verdenstoppen i all framtid. Men det er i stor grad opp til oss selv ved å forebygge og utvikle. Den viktigste reformen er kanskje å børste støv av alle gode råd og systemer som gjennom 25 års arbeid er bygd opp med tanke på forebygging. Det bør være et klart mål å løfte dagens visjon om norsk svinehelse ytterligere opp. I tillegg til å forebygge mot inntreden av nye svinesjukdommer, bør en ha som mål å redusere omfanget av dagens produksjonssjukdommer. Med dagens struktur, geografi og typografi med spredt svineproduksjon, vil en ha alle muligheter til det ved blant annet ved å øke omfanget av SPF-produksjon (spesifikk patogenfri produksjon) Det må være et klart mål å øke andelen SPF- griser fra dagens knapt 5 prosent til 20 prosent i løpet av de neste ti årene. Det kan gjøres ved at all nyetablering og reetablering benytter seg av SPF. I tillegg til effektivitetsgevinsten i form av bedre fôreffektivitet og høyere tilvekst, vil en ved SPF-produksjon kunne redusere medisinforbruket. Med gode erfaringer etter 15 år med SPF i Norge er risikoen liten for å mislykkes med denne produksjonsformen. Det vil gi en vinn-vinn situasjon både for den enkelte svineprodusent, grisen og norsk svineproduksjon.

Olav Eik-Nes

direktør, Norsvin