Stikkord:
Kjøttoverskudd og tomme butikkhyller
Det er et paradoks at flere dagligvarekjeder i sommer har rapportert om tomme hyller for enkelte grillprodukter av svinekjøtt, samtidig med at vi har økende overproduksjon og innfrysing av svinekjøtt.
– Men flere tiltak er aktuelle for å avhjelpe situasjonen, skriver Gild Norsk Kjøtts styreleder Harald Mork i Nationen. Han svarer på en utfordring fra en av sine eiere, Johan Arnt Dahlen fra Ekne i Nord- Trøndelag.
Salget av grillkjøtt har vært bra i sommer, ikke minst av nakke- og sommerkoteletter. Det skyldes at flere kjeder har brukt disse produktene som lokkemat til nedsatt pris. Og dette har i sin tur ført til leveringsproblemer av disse produktene, særlig på Nord-Vestlandet og i Midt-Norge. Men også ellers i landet har det gått tomt for enkelte produkter.
– Økt skjæring høres ut som et nærliggende tiltak. Men dette er et tveegget sverd. Kjøttsamvirkets mål er å skape størst mulig verdier for sine eiere. Det gjør vi best ved å omsette hele dyret ferskt, til en best mulig pris. Økt skjæring for å få flere nakkekoteletter, som representerer åtte prosent av grisens vekt, vil naturligvis øke lagerkostnadene for andre stykningsdeler som skinke, bog og så videre. Kanskje bør etterspørselen vris over på andre produkter? I sommer har vi prøvd begge deler, skriver Mork.
Han sier at en rekke tiltak er satt i verk for å dempe produksjonstrykket og øke omsetningen av svinekjøtt utover høsten og vinteren.