Publisert: 20.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Kjønnsdelt fôring i slaktegrishuset

Moderne slaktegrisproduksjon i USA foregår gjerne i hus med kjønnsdelt fôring og plass til 1000 slaktegriser. Langs den ene siden av huset går purkene, mens kastratene går på motsatt side.


Kjønnsdelt fôring i slaktegrishuset

Moderne slaktegrisproduksjon i USA foregår gjerne i hus med kjønnsdelt fôring og plass til 1000 slaktegriser. Langs den ene siden av huset går purkene, mens kastratene går på motsatt side.

 

Mark Meirich har bygd fire slike hus. De er helt like alle sammen. Grisene avvennes gjerne ved 18 dagers alder, og fra de er åtte uker gamle fram til de er slaktemodne så står de her. Ved fullt belegg stelles det altså 4 000 slaktegriser i slengen på gården til Meirich. Han leier inn en kar til å gjøre denne jobben, som normalt tar en time om morgenen og en time om kvelden. Men det er klart at røkteren må bruke lenger tid hvis det er noe ekstra som må gjøres, som for eksempel sprøyting av dyr, uttak av døde dyr eller andre ting. I forbindelse med tømming og rengjøring av slaktegrishusene blir det også lengre, sammenhengende arbeidsøkter. Men effektiviteten i produksjonen er det ikke noe å si på.

Døde dyr komposteres i sagflis. Etter et års tid kan restene (unntatt bena) spres på jordet.

– Det er nok ikke så vanlig å gjøre det slik ennå, men det kommer. Både smittemessige og økonomiske hensyn taler for det, sier Mark.

Hans kollega lenger nord, Gary Sovereign i Howard County, driver også slaktegrisproduksjon etter samme lest som Meirick. Husene er de samme, dyrekomposten er den samme, og også han mottar smågrisene ved to måneders alder. Men han har også egne purker, og kan tilpasse smågrishåndteringen på en litt annen måte enn Mark. Gary har plass til 3 000 slaktegriser hjemme, og han og resten av familiemedlemmene har også 700 purker. De driver 5 000 acres, eller nærmere 20 000 dekar jordbruksareal.

Etter avvenning på cirka 18 dager går smågrisene i en smågrisavdeling fra de er 4-5 kg til de er 22-23 kilo. En akklimatiseringsperiode kan være aktuelt fra 22 til 45 kilo, og deretter går de over i vekstfasen. Ved slakt er ofte levendevekten cirka 113 kilo.

– Gjennomsnittlig levendevekt her hos meg er vel 120 kilo, eller 90-100 kilo slaktevekt. Vi bygde fødeavdeling for noen år siden, og jeg tror ikke jeg ville vært i grisebusiness i dag uten den. For det har vært en håndfull tøffe økonomiske år. Det er først de siste månedene at trenden har snudd litt i positiv retning, sier han.