Publisert: 11.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Kan vi stole på langtidslagret fersk sæd?

I Norsvins strategiplan for 2001–2005 står det svart på hvitt: «Holdbarheten på sæd skal i 2005 ha økt med to dager». Dette målet kan nå være i sikte!


Kan vi stole på langtidslagret fersk sæd?

I Norsvins strategiplan for 2001–2005 står det svart på hvitt: «Holdbarheten på sæd skal i 2005 ha økt med to dager». Dette målet kan nå være i sikte!

 

Fra august 2003 til mars 2004 har vi gjennomført et inseminasjonsforsøk i 13 besetninger, herav 2 nav i purkeringer. Besetningene har hatt det til felles at de har hatt konsentrerte puljer og har størsteparten av inseminasjonene på mandag og tirsdag.

 

NY FORTYNNINGSVÆSKE

Sæd som har vært brukt i inseminasjonsforsøket har blitt fortynnet i en ny type fortynningsvæske. Det var denne væsken som viste mest lovende takter ved de laboratoriemessige sammenligningene av flere fortynningsvæsker som ble gjort i samarbeid med Team Semin på Norges veterinærhøgskole.

 

KONTROLLGRUPPE

Sæden til forsøket ble fortynnet på fredag, og lagret under kontrollert temperatur på Norsvinsenteret før den ble utlevert til bruk på mandag og tirsdag. Forsøkssæden var dermed brukt i det fjerde og femte døgnet etter uttak på rånestasjonen. Til kontroll ble det sendt ut sæd fortynnet på søndag med dagens vanlige fortynningsvæske. Den som inseminerte kjente ikke til sædens reelle alder eller hvilken fortynningsvæske som var brukt. Omtrent halvparten av purkene i hver pulje skulle dobbeltinsemineres med enten den ene eller den andre typen.

Alle besetningene fikk også tilsendt et klimaskap som sæddosene skulle oppbevares i over natta for å sikre så gode og like betingelser som mulig.

 

TIDLIG Å KONKLUDERE

I alt ble det i den første fasen av forsøket sendt ut sæd til over 1000 dobbeltinseminerte purker i hver gruppe. Fruktbarhetsresultatene er hentet ut fra In-Gris sentralt lager. Til nå har vi registrert noe over 350 kull etter hver sædtype. Det er for tidlig både å presentere foreløpige resultater og å konkludere noe.

Det er også valgt å videreføre feltforsøket, der vi sammenligner grisingsprosent og kullstørrelse etter kun ett og to døgns lagring i den nye fortynningsvæsken. Også her bruker vi vanlig fortynningsvæske som kontroll. All sæden fortynnes da på søndag, enten med den ene eller den andre væsken, og kodes slik at det er ukjent for bruker hva som er hva. Denne utprøvingen foregår i sju besetninger.