Publisert: 14.08.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Kan kjøre 700 grisunger i slengen

Kai Ove Rundevold er bygutten fra Egersund som ble både slaktegrisprodusent og mjølkeprodusent. Men bønder i Rogaland kjenner nok likevel Rundevold best som dyrebilkjører.


Kan kjøre 700 grisunger i slengen

Kai Ove Rundevold er bygutten fra Egersund som ble både slaktegrisprodusent og mjølkeprodusent. Men bønder i Rogaland kjenner nok likevel Rundevold best som dyrebilkjører.

Helleland, Rogaland – Ja, jeg har tre biler som kjører slakt og en som kjører livdyr. Det har jammen skjedd mye siden den første bilen jeg hadde for 11 år siden. Den kunne jeg få med litt over 200 griser på. Må har jeg en bil med henger som kan ta 700 grisunger om gangen når jeg fyller opp de tre etasjene, smiler Rundevold. Han begynte å kjøre dyr for 11 år siden, og har blant annet all livdyrkjøringa i Brekkå purkering. I tillegg kjører han livdyr og smågris for Nortura, men her er også flere andre transportører inne. Livdyrbilen kjører rundt i hele Rogaland, men slaktebilene kjører stort sett i Bjerkreim, Gjesdal og Haugedalane.

Kjøpte gard

Men Rundevold kjøpte seg også gard i Helleland for 21 år siden. Opprinnelig er han bygutt fra Egersund, men moren er fra gard og Kai Ove var mye på garden til onkelen sin da han var liten. Så drømmen om å bli bonde kom antakelig tidlig i livet hans. De bygde konsesjonshus for slaktegris i 2004, og det ser ut til å gå riktig bra. Kai Ove har fôra med myse fram til nå, og har hatt et årlig dekningsbidrag på om lag 800 000 kroner på huset. – Men mysa blir jo borte, og jeg har hatt ei utslakting uten mysefôring nå. På siste utslaktinga mista jeg bare to griser på 320, og det pleide å ryke med flere da jeg fôret med myse. Jeg regner også med å få noe høyere kjøttprosent nå som jeg ikke lenger bruker myse. Det sies at hvis du tar igjen to kroner grisen på dekningsbidraget så har du tatt igjen tapet av mysefôringa. Det blir jo spennende å se om det kommer til å holde stikk, sier Kai Ove Rundevold.

Tenkte på smågris

Da slaktegrishuset ble bygd ble det satt inn FTS-binger, så det er mulig å legge om til smågrisproduksjon. Rundevold spekulerte på det for noen år siden, men det ble til at han bygde fjøs for melkeproduksjon i stedet. I dag er han ikke like sikker på hvor smart det var, for han synes økonomien i mjølkeproduksjonen er svak. Her produserer de 400 tonn mjølk i året, så det er nok å drive med. Den ene av sønnene til Kai Ove er hjemme og jobber på garden. Den andre har også fått seg gard, og han har som faren bygd konsesjonshus for slaktegris. Men han jobber mer ute.